40 yıldır yapıtlarını aşkla nakşeden Iraklı Hattat: Sınır, vaktimizde altın çağını yaşıyor.

JoKeR

Active member
Irak’taki savaş ve kriz ortamı niçiniyle 2014 yılında Türkiye’ye gelen hattat Mahfuz Zunnun Emin, sanat hayatının 40. yılında eserler vermeye ve öğrenciler yetiştirmeye devam ediyor.

Ağabeyinin aldığı çizgi eğitimi ötürüsıyla 11 yaşında bu sanata ilgisini keşfeden ve o günden beri kalemi elinden bırakmayan 51 yaşındaki Emin, 8 yıldır ailesiyle Bursa’da ikamet ediyor.

Musul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun bulunmasına karşın avukatlık yerine uzun yıllarını verdiği hattatlıkta ilerlemeyi seçerek milletlerarası birfazlaca yarışta dereceler elde eden Emin, bu sanatı muhafazayı ve gelecek jenerasyonlara aktarmayı hedefliyor.

“Kitaplara bakarak yazdım”

Hattat Mahfuz Zunnun Emin, sınır sanatına çocuk yaşta gönül verdiğini, ağabeyi sinirle ilgilendiği için meskenlerinde mürekkep, kamış ve çizgi kitapları bulunduğunu belirten Emin, “Özellikle sınır kitapları beni fazlaca etkiledi. O kitaplardaki eserler, levhalar beni öteki bir aleme aldı. Çok sevdim. Hazırda mürekkepler, kağıtlar varken başladım. hiç bir yerden eğitim almadım. Kitaplara bakarak yazdım.” dedi.

Emin, liseyi bitirene kadar sinirle uğraştığını lisana getirerek, ağabeyinin 1980’li yılların sonunda Erbil’deki Ahmed Abdurrahman hocadan mektupla ders almaya başladığını aktardı.

Bu mektuplardaki tashihlere bakarak sanatı öğrendiğini anlatan Emin, “Bu, 5-6 sene sürdü. Üniversiteye başladığımda 1990’da Yusuf Zunnun hocama müracaat ettim. Birkaç sene yazılarımı gösterdim ve sonunda 2000’de icazetnameyi aldım. daha sonra da Ahmed Abdurrahman hocamdan 2010’da icazetname aldım.” diye konuştu.

Avukatlığı bırakıp hattatlığı seçti

Emin, 1994’te üniversiteden mezun olduktan daha sonra 1,5 sene askerlik yaptığını ve avukatlığa başladığını kaydetti.

Hoş Sanatlar Yüksekokulunda çizgi öğretmenliği yaptığını, müsabaka ve stantlara eserler ürettiğini belirten Emin, hislerini şöyle lisana getirdi:

“Orada bir tertibimiz vardı, makus durumlara karşın. Üniversitede gorevliydim. Çocuklarım okullarındaydı. Olaylar olsa da vatanımızı bırakıp çıkmak olmazdı ancak hadiselerden daha sonra çekilmez bir durum oldu. Her şey durdu ve can güvensizliği durumu oldu. Çocukların geleceğini düşündüm. ‘Çıkalım, yakında biter.’ dedik. Komşu bir ülke bizi almadı. Türkiye’ye geldik. Allah bu devlete zeval vermesin, daim etsin. Burada fazlaca memnunuz.”

“Hat, vaktimizde altın çağını yaşıyor. Çok ilgi var. Çok yarış, stant düzenleniyor. Bunlar da sınırın gelişmesine katkı sağlıyor.” diyen Emin, çizgi sanatının huzur veren bir sanat olduğunu vurguladı.

Emin, çizgi sanatı sevenlere istekli olarak eğitim verdiğini tabir ederek, “Hiç kimseyi boş çevirmedim. Kim talebeyse eğitim için elimizden geleni yaptık, öğrettik. Bir sanat galerisinde, çizgi sevenlere dersler veriyorum. kimi vakit de İstanbul’da dersler veriyorum.” biçiminde konuştu.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinde 2016’da başladığı yüksek lisans eğitimi kapsamında, “Muhakkak Çizgisinin Doğuşu ve Gelişmesi” başlıklı bir tez yazdığını belirten Emin, levha eserler üretmek, meşk kitapları, Kur’an-ı Kerim yazmak istediğini kelamlarına ekledi.