AKP’den kooperatiflerin kontrol sistemini sil baştan değiştiren torba teklif

BordoBereli

Genel Mod
Global Mod
AKP, Meclis’e kooperatiflerin kontrol sistemini sil baştan değiştiren “torba teklif” sundu. Bu teklifle birlikte kooperatiflere “dış denetim” zaruriliği getirilirken, çerçeveyi de Ticaret Bakanlığı belirleyecek.

Teklife göre, kooperatifler birliklere, kooperatif birlikleri de merkez birliğine ortak değilse, kamu kaynaklarından desteklenen kredilere kefalet sağlayamayacak, ayrıyeten kamu kaynaklı ziraî desteklemelere aracılık yapamayacak.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın aktardığına nazaran, tam ismi “Kooperatifler Kanunu ile Kimi Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” olan düzenlemenin detayları şu biçimde:

– Kooperatiflerin idare heyeti üyeleri ve yedeklerinin, seçilmelerini izleyen en geç 9 ay ortasında kooperatifçilik eğitim programını tamamlamaları koşul olacak. Eğitim koşulunu sağlayamayanların üyeliği düşecek. Mevcut idare ve kontrol şurası üyeleri bir daha sonraki seçimlere kadar eğitim koşulundan muaf tutulacak.

– Kamu kaynaklarından desteklenen kredilere kefil olan kooperatifler ile kamu kaynaklı ziraî desteklemelere aracılık yapan kooperatiflerde üst üste iki periyot idare şurası üyeliği yapanlara sınırlama getirilecek. Ortadan bir seçim periyodu geçmedikçe bu nazaranve bir daha seçilemeyecekler.

– Denetçiler, kooperatif ortakları içinden seçilebileceği üzere ortaklar haricinden da seçilebilecek.

– Kooperatiflerdeki mevcut kontrol konseyinin yanı sıra çalışma konusu, ortak sayısı ve ciro üzere kıstaslara göre belirlenecek kooperatifler ve üst kuruluşlarına dış kontrol yaptırılması mecburiliği getirilecek. Dış kontrol bağımsız denetçiler, meslek mensupları ve ilgili bakanlıklarca yetkilendirilen birlik ve merkez birlikleri tarafınca yapılacak. Hem iç hem dış kontrol ile ilgili kontrolleri yapacak denetçilerin kriterlerini, bunların sunacakları raporların standardını ve kontrollere ait uygulama temellerini ise Ticaret Bakanlığı belirleyecek.

– Kooperatifler birliklere, kooperatif birlikleri de merkez birliğine ortak değilse, kamu kaynaklarından desteklenen kredilere kefalet sağlayamayacak. Kamu kaynaklı ziraî desteklemelere aracılık yapamayacak.

– Tarım satış kooperatifleri ile bağımsız kontrol haricinde kalan tarım satış kooperatif birlikleri Türk Ticaret Yasası’nın kontrol kapsamından çıkarılacak. Buralar da Kooperatifler Yasası çerçevesinde “dış denetim” kapsamına alınacak.

TBMM Sanayi, Ticaret, Güç, Natürel Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komitesi da çarşamba günü kooperatifleri ilgilendiren düzenlemeyi görüşecek.