Antalya Manavgat’taki yangın denetim altına alınamadı: Müdahale sürüyor

BordoBereli

Genel Mod
Global Mod
Antalya’nın Manavgat ilçesinde Yeniköy, Kalemler, Sarılar, Bahçelievler ve Sorgun bölgesinde çıkan orman yangını ikinci gününde devam ediyor. Yangın niçiniyle birfazlaca mesken yanarken, bölgelerde tahliye süreçleri gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yaptığı son açıklamada, Manavgat‘taki orman yangının denetim altına alınamadığını belirterek “Fazla sayıda odakla çaba ediliyor olması işimizi zorlaştırıyor” dedi.

Manavgat’ta dün 12.00 sıralarında farklı noktalarında öğlen saatlerinde çıkan orman yangınları rüzgarın da tesiriyle kısa müddette yayıldı. Alevlerin yerleşim yerlerine sıçraması kararı kimi konutlar kullanılamaz hale geldi, ahır ve bahçelerdeki hayvanlar öldü, birtakım araçlarda, iş makinelerinde ve meyve bahçelerinde hasar oluştu.

62 kişi etkilendi

Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, 62 kişinin yangından etkilendiğini duyurdu, 3’ünün yanık, 2’sinin kırık, 57’sinin ise dumana maruz kalma sebebiyle tedavi altına alındığını belirtti.

Pakdemirli: Fazla sayıda odakla çaba ediliyor olması işimizi zorlaştırıyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yaptığı son açıklamada, Manavgat‘taki orman yangının denetim altına alınamadığını belirterek “Fazla sayıda odakla gayret ediliyor olması işimizi zorlaştırıyor” dedi.

Takımların tesirli biçimde müdahalesini sürdürdüğüne dikkati çeken Pakdemirli, “Manavgat yangını denetim altına alınmamakla birlikte, fazla sayıda odakla gayret ediliyor olması işimizi zorlaştırıyor.” diye konuştu.

Pakdemirli, konutlarından tahliye edilen vatandaşlara ait “Vatandaşlar genelde akrabalarına dağılmış durumdalar. Yani bir yerde kümelenmiş, Kızılay’ın AFAD’ın yardımını bekleyen bir vatandaş yok.” tabirlerini kullandı.

Yangının tesirli olduğu alanın arttığını belirten Pakdemirli, “Akşam saatlerinde 600 hektar demiştik. Bunun en az üç dört misline çıkacağını görüyoruz şimdiden.” değerlendirmesinde bulundu.

“Soruşturma sürüyor”

Yangının çıkış sebebine ait soruşturma başlatıldığını anımsatan Pakdemirli, “Yangının çıkış niçiniyle ilgili kolluk kuvvetleri soruşturmalarını sürdürüyor, çabucak hemen netlik kazanan bir durum yok.” dedi.

Antalya’nın yanı sıra Adana ve Mersin’de de yangınların olduğunu belirten Pakdemirli, “Adana, Mersin ve Antalya’daki yangınlarda 476 arazöz, 1904 işçi halihazırda uğraş ediyor.” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Antalya’nın Manavgat ilçesindeki yangında dumandan etkilenen vatandaşlarının birçoklarının taburcu olduğunu, hastanede tedavi nazarann vatandaşları da ziyaret ettiklerini bildirdi.

Pakdemirli, yangın idare merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Manavgat‘ın haricinde Adana’da ve Mersin’de de yangınların olduğunu söylemiş oldu.

4 mahalle boşaltıldı, 1000 hektarlık alan etkilendi

Mersin’de 4 mahallenin boşaltıldığını, yangının yaklaşık 1000 hektar kadar alanı etkilediğini aktaran Pakdemirli, “Maalesef ki 80 kilometre hızla esen, devam eden rüzgar var, o denli görülüyor ki yarın öğlen saatlerine kadar devam edecek, öğlen saatlerinden daha sonra da 60 kilometre hızla devam edecek.” dedi.

Adana’daki yangını 186 arazöz, 744 işçi, Mersin’deki yangınları 90 arazöz, 360 işçi ve Manavgat‘taki yangını 200 arazöz, 800 işçi ile söndürme çalışmalarının devam ettiğini aktaran Pakdemirli, çalışmaların karadan yürütüldüğünü bildirdi.

“Hastanedeki vatandaşlarımızı ziyaret ettik”

Manavgat‘taki yangında evvelarinin yerleşim yerleri olduğunu belirten Pakdemirli, şunları kaydetti:

“Yerleşim yerlerinin etrafını tutmamızdan dolayı dumanlık alanda çabucak hemen yangın tam manasıyla denetim altına alınamamış durumda. Ziyan goren vatandaşlarımız, dumandan etkilenen vatandaşlarımız vardı, bunların birçok taburcu olmakla birlikte, hastanede yatan 5-6 vatandaşımızı da ziyaret ettik, geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Genelde hastalar Kalemler Mahallesi’nden. Kalemler Mahallesi’ni de muhakkak ölçü risk alarak orayı da ziyaret ettik. Genel olarak natürel ki elbette birinci önceliğimiz can kaybımızın olmaması, şu ana kadar en azından teselli edici olarak.”

“Sahada hiç bir şeye gereksinim yok”

Yangın denetim altına alındıktan daha sonra ziyan tespitlerinin yapılacağını belirten Pakdemirli, tespitler yapıldıktan daha sonra vatandaşların yarasının sarılması yoluna gidileceğini kaydetti.

Bir gazetecinin bölgede rastgele bir gereksinimin olup olmadığı tarafındaki sorusuna Bakan Pakdemirli, “Şu an alanda ne iaşe ne yemek ne su, ne de öbür bir şeyle ilgili rastgele bir gereksinim yok. Burada konutlarından olan yahut tahliye etmek zorunda kaldığımız konutlarla alakalı da vatandaşlarımıza sunulan yurtlar ve kalış imkanlarının da yüzde 90’nından fazlasının reddedildiği, vatandaşımızın kendi imkanlarıyla kaldığını görüyoruz.” cevabını verdi.

Pakdemirli, yangında ne kadar alanın ziyan gördüğü ile ilgili ölçümlerin, yangından birkaç hafta daha sonra çıkacağını bildirdi.

TIKLAYIN – Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: Tam vaktinde müdahale edildiği için yangının turizm bölgelerine sıçraması engellendi

Antalya Büyükşehir Belediye Lideri: 27 yıllık yöneticiyim, hiç bu biçimde bir yangın görmedim

Antalya Büyükşehir Belediye Lideri Böcek, CNN Türk’te yangından daha sonrasında katıldığı canlı yayınında, “Bugün en makûs günümüzü geçiriyoruz Antalya olarak. Hiç bu biçimde bir yangın görmedim, 27 yıllık yöneticiyim. İnşallah can kaybı olmadan söndürme süreçleri yapılır diye ümit ediyorum. İnsanlarımız tahliye manasında konutlarından itfaiyeci arkadaşların sayesinde boşaltılıyor. Şu ana kadar Allah’a şükür rastgele bir can kaybı yok” açıklamasını yaptı.

4 mahallenin boşaltıldığı bilgisini veren Böcek, “Önlemlerimizi almaya çalışıyoruz. Şu ana kadar can kaybı yok. Herkes elinden geleni yapmaya çalışıyor, inşallah en kısa vakitte söndürürüz. 4 noktada birden yangın çıkması düşündürücü. Sanki kundaklama var mı? Bunu araştıracaklardır, Sayın Valim bunu araştırtacaktır. Bunu kısa vakitte öğrenmiş oluruz” dedi.

TIKLAYIN – Manavgat’ta 4 başka bölgede çıkan ve yerleşim yerlerine sıçrayan orman yangınlarından kareler

Manavgat’ın Yeniköy Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda, saat 12.00 sıralarında çıkan orman yangını rüzgârın da tesiriyle kısa müddette yayıldı. Bölgede epeyce sayıda vatandaşa ilişkin zeytinlik, defne ve badem bahçelerinin yanı sıra ormanlık alanda da tesirli olan yangına havadan ve karadan da müdahaleye başlandı.

Yangın bölgedeki yerleşim yerleri ve tarım alanlarının yanı sıra hayvanların barındığı noktalara da sirayet etti. Bölgeyi büsbütün duman kaplarken yangın söndürme uçağı ve helikopterin yanı sıra Orman İşletme Müdürlüğü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı itfaiye grupları tarafınca alevlere ağır biçimde müdahale ediliyor.