Bekleyen notlar ve fikirler kitap oldu

JoKeR

Active member
Ne kadar süreceği öngörülemeyen pandemide neredeyse iki yılı doldurduk. Bu meçhul vakit dilimini okuyarak, yazarak, sinema izleyerek ya da ailesine vakit ayırarak geçirenler oldu. Kültür sanat dünyasının zenginliği ise şimdilerde ortaya çıkıyor. İki yıldır demlenen çalışmalarla bereketli bir periyodun içine girdik.

Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Lideri Münir Üstün’ün açıklamalarına bakılırsa, geçtiğimiz Eylül ayında tüm vakit içinderın yayın rekoru kırıldı. Üstün’ün “Bir ayda 63 milyon 65 bin 542 kitap ürettik. Kurulduğumuz 2011 yılında, Türkiye’de 289 milyon kitap üretiliyordu. 2020 yılında bu sayıyı, 434 milyona yükseltmeyi birlikte başardık” açıklaması pandeminin muharrirler için ne kadar bereketli geçtiğinin kanıtı.

SÜRECİ DÜZGÜN DEĞERLENDİRDİK

Karantina sürecinin disiplinli çalışanlar için bütün yüklerine karşın olumlu katkı sağladığını söyleyen Necdet Subaşı, bu vakitte 8 kitap çıkartarak bir rekora imza attı. Subaşı, pandemi sürecinde “Karantina Sohbetleri” ismi altında pek manalı bir aktifliği de organize etti. Bunun kararında ortaya “Karantina Sohbetleri” ismiyle yayınlanan hoş bir edisyon çıktı.

Subaşı, “Karantina Sohbetleri”ni şu biçimde kıymetlendirdi: “Aralarında ellerine birinci defa kalemi alanlar da vardı, profesyonel olanlar da. Bu kolajın Türkiye’nin entelektüel birikiminin bir yanını yansıtmada hatta temsil etmede çok tesirli bir çalışma olduğundan kuşkum yok. Birebir biçimde lisansüstü öğrencileriyle yaptığımız çalışmadan da ‘Türkiye Okumaları’ ismiyle beğenilen bir kitap çıktı. Biz bu süreci sanırım âlâ değerlendirdik.”

İÇİMDE BİRİKTİRDİKLERİMİ YAZDIM

Sinema eleştirmeni Suat Köçer de karantina sürecinde yıllardır biriktirdiği öykülerinden “Münferit Bir Olay” romanını çıkarttı. “Çoğu rutinden mahrum kalmak bize farklı zenginliklerin kapısını araladı” diyen Köçer, kitap yazma sürecini anlattı: “Karantina bir epey insanı vakit ve yer kavramları üzerine bir daha düşünmeye zorladı. Muharrirler bu fırsatı değerlendirip birçoktur erteledikleri kitaplarını yazdı.

Bende de durum pek farklı olmadı. yıllardır içimde biriktirdiğim kıssaları yazıya aktarma bahtı buldum. Gündelik hayatımda sinema şenlikleri, TV programım ve sinema projeleri için ayırdığım vakti bir roman yazarak, bir sinema kitabı hazırlayarak ve büyük ölçüde şekillenmiş bir

öykü kitabı tasarlayarak değerlendirdim. Bu tarafıyla karantina sürecine fazlaca şey borçluyum.”

SÖYLEYECEK KELAMIM VAR

Pandemi sürecinde mesaisi devam eden müellifler da vardı. Bunlardan biri Klinik Psikolog Gökhan Ergür. Lakin çalışma temposu yazmaya pürüz olmadı. “Ruhu Güzelleştirme Yolları” kitabıyla pandemi sürecini kıymetlendiren Ergür, “Pandemi periyodunda okumak, yazmak ve her şeydilk evvel düşünmek birçoğumuz üzere benim de sığındığım bir kale oldu” dedi.

Ergür, pandemi sürecinde yazı çalışmalarına ayırdığı vakti şu biçimde anlattı: “Metrobüste, alışveriş merkezlerinde, kafelerde tükettiğimiz ömrümüzü biraz daha kendimize ayırmaya ve üretmeye başladık.

Yazı yazdık, röportaj yaptık, ekmek yaptık, boncuktan kolye dizdik, yarım kalan şiir kitabımızı tamamladık. Bu üretme ve yapma muhtaçlığı dünyaya karşı ‘bak, ben işe yarıyorum ve hâlâ değerliyim’ iletisi vermekti. Ben de kendi adıma pandemi periyodunda bu bildirisi verdim, yazı ve şiir çalışmalarıma ayırdığım vakit giderek arttı. Zira hâlâ dünyadayım ve söyleyecek fazlaca kelamım var.”