Boğaziçi Üniversitesi taşınmazları satılacak mı; Taşınmaz Kıymetlendirme Komitesi kuruldu

BordoBereli

Genel Mod
Global Mod
Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü tarafınca üniversite ünitelerine gönderilen kararda, üniversite mülkiyetinde bulunan taşınmazlarla ilgili süreçleri yürütmek üzere Taşınmaz Kıymetlendirme Komitesi kuruldu.

Öğrenciler ve akademisyenlerin rektör protestolarının sürdüğü, yakın vakitte imar planında değişiklik yapılmasıyla “yapılaşmaya mı açılıyor” tasalarının yaşandığı Boğaziçi Üniversitesi’nde bu kere de üniversiteye ilişkin malların satılabilmesi için bir komite oluşturuldu. Komite üyelerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafınca atanan rektör, onun yardımcıları ve eski Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Kamu Denetçisi Erdem Malkoç’un akrabası Nedim Malkoç oluşturuyor.

2 Ekim’de Rektörlük tarafınca üniversite ünitelerine gönderilen kararda, “Üniversitemiz mülkiyetinde ve tasarrufundaki taşınmazlar ile ilgili her türlü tasarrufa yönelik süreçleri karara bağlamak ve sonuçlarını Cumhurbaşkanlığı’na bildirmekle bakılırsavli Taşınmaz Kıymetlendirme Kurulu oluşturulmuştur” denildi.

Cumhuriyet gazetesinin haberine bakılırsa; komitede, akademisyen ve öğrencilerin Erdoğan tarafınca atama yoluyla nazaranvlendirildiği için “ikinci kayyum” olarak nitelendirdiği Rektör Prof. Dr. Naci İnci, Melih Bulu devrinde atanan yardımcıları ve üniversiteye dışarıdan atanan Nedim Malkoç yer aldı. Malkoç’un atanması yargıya taşınmış, 12. Yönetim Mahkemesi yürütmeyi durdurma sonucu vermişti. Malkoç’un Osmanlı Eğitim Ocakları Kocaeli Şube Lider Vekilliği yaptığı da belirtilmişti.

“Ciddi hukuk ihlali, sonucu almak için yönetmelik hazırlanmalı”

Boğaziçi Üniversitesi öğretim bakılırsavlilerinin avukatı Fırat Kuyurtar, komitenin kurulmasında hukuk ihlalleri bulunduğunu söz ederek “Üniversiteler artık kullanılamaz hale gelmiş taşınmazları Hazine’ye ya da üniversiteye gelir maksatlı satabiliyor. Fakat Boğaziçi’nde kurul kurulma sonucunda önemli hukuk ihlalleri kelam konusu. Zira bu sonucu alabilmek için evvela bir yönetmelik hazırlanmalı. O yönetmelik üzerinde de hangi taşınmaz satılacaksa üniversite idare şurasından bir karar alınmalı. Akabinde bu taşınmaz kıymetlendirme komitesi kurulmalı” dedi.

Bulu periyodu öncesindeki komitede fazlaca daha demokratik bir yol izlendiğini belirten avukat, “Fakültelerden belirlenecek dört akademisyenin de katılabildiği bir komiteydi bu. Artık ise bir daha bir oldubittiye getirme kelam konusu. Muhtemelen birilerinin baskısıyla alınmış bir karar. Nedim Malkoç hakkında biz yürütmeyi durdurma sonucu aldık ve karar üniversiteye bildiri edildi. Bu kişi hukuken bakılırsavli değil” açıklamasında bulundu.

Yakın vakitte üniversite ve etrafını kaplayan bir imar değişikliğine gidildiğini hatırlatan Kuyurtar, “Kurul ve imar planı birbirini tamamlıyor üzere görünüyor. Üniversitenin ağır olarak kullanmasındaki alanlardan çok daha çeperde kalan yerlere yönelik bir atılım geleceği kuşkusunu uyandırıyor. Biz bir karar aldık, bu kısmı kullanmıyoruz, satacağız, parayı Hazine’ye aktaracağız deyip daha sonra da Cumhurbaşkanı’ndan müsaade isteyebilirler” tabirlerini kullandı.

Feyzi Erçin: Tüm okulu talan etme sonucu uygulanıyor

İnci’nin sonucuyla derslerine son verilen öğretim bakılırsavlisi Feyzi Erçin ise kararla ilgili toplumsal medya hesabından, “Bir kayyum ve iki yardımcısı, hakkında yürütmeyi durdurma sonucu olan genel sekreteri dahil etmekten çekinmeden tüm okulu talan etme sonucunı uyguluyor. BOUN’a atağın politik, planlı, yargı-tanımaz yanı ve okulu, birbirimizi topyekûn sessiz kalmadan korumak zaruriliği...” sözlerini kullandı.