Çocuk kitaplarının edebi eser olduğu unutulmamalı

JoKeR

Active member
ZEYNEP TUBA KESİTLİ

Şiirle başlayan edebiyat seyahatiniz çocuk öyküleriyle devam ediyor. Sizce şiirle çocuk edebiyatı içinde bir temas var mı ya da nasıl bir ilişki var?

Bana kalırsa şiir, edebiyatın çocuk ruhudur. Hüzün, sevinç, coşku, kırılganlık hepsi bir ortadadır. Çocuksu bir masumiyeti vardır şiirin. hem de direnci, inadı, çatışmaları. Şiir karşıttır, çocuk da… Planlanan, beklenen, dayatılan bir epeyce şeye karşı.

Âlâ bir çocuk kitabı iletisini, çocuğun gözüne sokmadan, onun zekasını hafifçee almadan ya da ona parmak sallamadan verir, diyebiliriz. Kitaplarınızda metaforik anlatımlar mevcut lakin her çocuk hissettirilmek istenen duyguyu, verilmek istenen iletisi alabilecek alt yapıya sahip olmayabilir. Bu mevzuda neler yapılabilir, çocuklara bu hususta nasıl yardımcı olabiliriz?

İleti sıkıntısı çok tartışmalı bir mevzu. Yazının aslında bu biçimde bir sorumluluğu olmamalı, bu biçimde bir gerginlikle başlamamalı. Bir çocuk kitabının da bir edebi eser olduğu, olması gerektiği unutulmamalı. Öte yandan ileti dediğimiz bir hayli içerik de hayatın birer kesimi. Ve eser hayattan doğuyor. Sizin de tabir ettiğiniz üzere bunun nasıl işlendiği değerli. Burada kitabın hitap ettiği yaş kümesi, okurun geçmiş okuma hikayesi üzere bir fazlaca faktör devreye girer. Çocukların okumaya, kitaba ilgisi artıkça kavrama, manaya bağı da güçlenir. Bir de her şeyin tıpkı seviyede anlaşılması yetişkinler için bile mümkün değil. kimi vakit zihnimizde bir ışık yanması kalbimizde bir çiçek açması bile kâfi olur. İsmini koyamayız lakin çiçeğin kokusunu hissederiz.

ÇOCUKLUĞUM KAPALI SAKLI BENİ İZLEMİŞ

Küçük yaşta babanızı kaybettiğinizi, bu sebeple taşınmak durumunda kaldığınızı biliyoruz. Kitaplarınızda da misal kıssalar var. Hasan Ali Toptaş’tan ödünç alarak soracak olursak çocukluğunun elinden tutmuş bir müellif mısınız?

O denli olduğumu ben de artık şimdi kavrıyorum. Yazdıklarıma dönüp baktığımda saklı bilinmeyen beni izlemiş çocukluğum. Bile isteye olmasa da yansıyan hayli şey var.

Sizin severek okuduğunuz çocuk kitapları neler?

Ben Melike Günyüz, Mevlâna İdris, Salih Varlıklı kitaplarını epey severim. Hatta çocuk edebiyatı dediğimiz alana karşı içimde bir ışık yanmasında Mevlâna İdris kitaplarının hayli rolü vardır. Bir de Behiç Ak’ı hayli severek okurum.