DİSK Genel Lideri Dilek Çerkezoğlu: OHAL Komitesi, Anayasa’yı ihlal etmiştir

BordoBereli

Genel Mod
Global Mod
OHAL Komitesinin “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzaladıkları için üniversitelerden ihraç edilen akademisyenlerin müracaatlarına ret sonucu verilmesine reaksiyon gösteren DİSK Genel Lideri İstek Çerkezoğlu, ” OHAL Komitesi yetkisini aşarak kendisini yargı erkinin üstünde pozisyonlandırmış ve Anayasa’yı ihlal etmiştir” dedi.

“Anayasaya Mahkemesi kararları kesindir”

Çerkezoğlu, bilim insanlarının imzalamış oldukları bildirinin tabir özgürlüğü kapsamında olduğunu ve bu durumun Anayasa Mahkemesi (AYM) ve ceza mahkemesi kararlarıyla katılaştığını vurguladı.

Çerkezoğlu, Anayasa’nın 153. hususunda “Anayasaya Mahkemesi kararları kesindir” ve “Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, yönetim makamlarını, gerçek ve hukukî şahısları bağlar” sözlerinin yer aldığını, 138. unsurunda de “Yasama ve yürütme organları ile yönetim, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve yönetim, mahkeme kararlarını hiç bir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez” denildiğini hatırlattı.

“OHAL Kurulu, kendisini yargı erkinin üstünde konumlandırmış”

OHAL Kurulunun OHAL eseri ve hukuksuz olduğunu söz eden Çerkezoğlu, şöyleki devam etti:

“OHAL Komitesi, Anayasa kararları ve yargı kararları ile bağlıdır. OHAL Kurulu, Anayasa Mahkemesi ve yargı kararlarına dayanarak müracaatlarla ilgili kabul sonucu vereceğine tam aksine ret sonucu vermeye devam etmektedir. OHAL Komitesi yetkisini aşarak kendisini yargı erkinin üstünde pozisyonlandırmış ve Anayasa’yı ihlal etmiştir. Anayasa Mahkemesi’nin hata olarak görmediği, ceza mahkemelerinin beraat sonucu verdiği bir durumda bayağı bir idari heyetin hak gaspına kalkışması kabul edilemez.”

“OHAL Komitesi, barış bildirisini imzalayan akademisyenleri bakılırsave iade etmeli”

Anayasa kuralları ve yargı kararlarının herkesi bağladığını vurgulayan Çerkezoğlu, açıklamasını şu biçimde noktaladı: