Halk TV müellifi Saymaz: HDP’nin tavır dokümanı Millet’i işaret ediyor

BordoBereli

Genel Mod
Global Mod
Halk TV muharriri İsmail Saymaz, HDP’nin dün deklare ettiğı tavır evrakının Millet İttifakı’na işaret ettiğini belirtti. Saymaz, ismini vermediği HDP’li üst seviye bir yöneticinin, “Millet’in HDP’yi yok sayarak aday çıkarabileceğini düşünmüyorum. Siyaseti kenara koydum, matematiksel olarak yok sayamazlar. Lakin mış üzere yapacaklar.” söylemiş olduğini aktardı.

Saymaz yazısında, “Belgede, rastgele bir ittifakın ismi açıkça anılmıyor. Cumhur İttifakı’nın karşısında ya da Millet İttifakı’nın yanında olunacağı belirtilmiyor. Fakat şu cümle HDP’nin çizgisini ortaya koyuyor: ‘Keyfiliği ve zorbalığı kurumsallaştırıp kalıcılaştırmayı hedefleyen ve yaşadığımız oldukcalu krizin ve çözümsüzlüğün esas kaynağı olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni ve bu sistemi besleyen yapıları değiştirmek istiyoruz.’ HDP, Cumhur İttifakı’nın şayet olmazsa olmazına karşı çıkarak, Millet İttifakı ile tıpkı hatta duruyor. Belge bir bütün olarak HDP’nin Cumhur İttifakı ile niye yan yana olamayacağını açıklarken, Millet İttifakı’na bir davetiye içeriyor.” Görüşünü savundu.

Saymaz şu tabirleri kullandı:

“Şu satırların muhatabı, direkt Millet İttifakı: “İster HDP’li, isterse diğer bir aday olsun, isimler yerine unsurların ve hallerin tartışılmasının gerekli olduğu inancındayız.” Doküman yazılırken, HDP’nin bileşeni olan kimi partiler Cumhur İttifakı’na karşı tavır alınmasını istedi. Lakin çoğunluk ittifak ismi vermeyi uygun görmedi. HDP’li üst düzey bir yetkili bu bilgiyi doğruluyor.

öne sürülen nedenini şöyleki açıklıyor: “Biz tek adam rejimine karşıyız. Fakat ittifaklar içinde hiyerarşi kurmayı uygun görmedik. Biz ittifakların ortasında olmayacağız.”

Cumhur ve Millet ittifaklarını HDP’ye eşit uzaklıkla ve eşdeğerde görmediklerini söz ediyor. Başka yandan, altı muhalefet partisinin katıldığı ve parlamenter sistemin konuşulduğu toplantıya davet edilmediklerini hatırlatıyor. “Sitem etmiyoruz. Lakin epey makus bir şey yapıldı” diyor. HDP cumhurbaşkanı adayı çıkaracak mı?

“Evet” ya da “Hayır” demiyor. Bu, Millet İttifakı’nın tavrına bağlı.

Şöyle devam ediyor:

“Diyarbakır’da şunu soruyorlar: ‘Erdoğan gitsin ancak bizim için ne değişecek?’ Bunun bir karşılığı olmalı. Millet’in HDP’yi yok sayarak aday çıkarabileceğini düşünmüyorum. Siyaseti kenara koydum, matematiksel olarak yok sayamazlar. Lakin mış üzere yapacaklar. Bir şey yapacakmış üzere. Net bir duruş sergileyeceklerini düşünmüyorum.””

TIKLAYIN | HDP’nin Tavır Dokümanı’nda “Kürt sorunu için tahlil adresi Meclis” vurgusu