İzzet Yaşar’ın bütün şiirleri Kuş Bakışı isimli tek kitapta bir ortaya geldi

AirdropAvcisi

New member
Kuş Bakışı, şairin 1969-2018 yılları içinde yayımladığı Kanama (1974), Yeni Kuş Bakışı (1979), Meyyit Kitap (1982), Lisan Oyunları (2002), Asla Yazamayacaksın O Şiiri (2007), Diğer Akıl Peşinde (2010), Şifa ile Taburcu (2018) kitaplarının yanı sıra daktiloya çekilip yayımlanmamış ya da çıktığı mecmualarda kalmış şiirlerinden oluşuyor.

ÇAĞDAŞ ŞİİRİNİN USTA İSMİ

Çağdaş şiirimizin son elli yılında özel ve ayrıksı bir yeri olan İzzet Yasar eleştirel, karşıt, alaycı tavrını büyük bir ustalıkla şiirleştiriyor. “Büyük meseleler” onun şiirinde lisanın ücra köşelerine taşınarak bir daha tanımlanıyor.

Ece Ayhan’dan İlhan Berk’e Murat Belge’den Orhan Koçak’a bir hayli şair ve eleştirmen İzzet Yasar şiirini kıymetlendirdi.

İşte ünlü isimlerim kitap hakkındaki görüşleri…

İLHAN BERK

“Bugün İzzet Yasar bir başına kapalı, çetin, lanetli bir şiiri sürdürüyor. Neredeyse, anlaşılmak, paylaşılmak istemiyor üzeredir. Ya gerçek mi? Onun için şiirde asıl gerçek, gerçek olmamakta yatar zira.”

Sayfa 232

MURAT EVRAK:

“İzzet Yasar’ın ta başından beri değişmeyen bir özelliği, sesi hem bir ahenk tıpkı vakitte Joyce’u akla getiren “akustik çağrışımlar” yapmak için kullanımıdır. “Ne ulu uyanış ve ne kutlu unutuştu” derken birinci fonksiyon, “Korkma bu erkek erk seni asla etmeyecek terk” derken daha hayli ikinci fonksiyonu ve çabucak hemen söylemediğim üçüncü fonksiyonu öne çıkıyor: Bu üçüncüsü de yeniden epeyce taraflı mizahını ürettiği araçlardan biri.”

Murat Doküman

ORHAN KOÇAK

“Baba’nın Rejimi, Baba’nın Maddesidir Yasar’ın daima didiştiği, özetlemek gerekirse Yasa. Bu durumda kendi soyadının yarattığı ironiyi fark etmemiş olamazdı; çokça yararlanmıştır bu uyuşmazlıktan, şiirini bu “yasamayan yasarlık” pozisyonuna çekilerek yaratmıştır – ş’leri de unutmadan.”

Orhan Koçak

İZZET YAŞAR

“Ben “yargılayan” durumunda olmak istemiyorum. Şiirimizin yakın tarihi üstüne fikir beyan etmek istemiyorum. Behçet Necatigil’in dediği üzere, biz işimize bakalım. Mızmız ya da hırçın, düzgün şiir yazmaya çalışalım. Yargıyı vakit verir. Eninde sonunda uygun şiir makûs şiiri kovar.”

Ergül Tosun

Kitap sayfası için bağlantı:

[email protected]