Kardeşlik savaşı yenecek

JoKeR

Active member
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması tüm dünyanın reaksiyonunu toplamaya devam ediyor. Bu reaksiyonlar özelikle de sanatkarlardan geliyor. Amerikalı sanatçı Asiye Allman da Ukrayna Devlet Lideri Volodimir Zelenskiy için bir şiir ve tablo yaptı. Tablonun altında ise savaşa karşı bir slogan olarak “life will win over death” yani “hayat mevte galip gelecek” yazıyor. Şiirde ise Ukrayna’da yaşananlara dikkat çekerken Ulrayna ve Türkiye içindeki kardeşlik ilgisini vurguluyor.

ŞİİR VE FOTOĞRAF YAN YANA

Ukrayna ve Rusya içinde devam eden sanatkarların da gündemini oluşturuyor. Ukrayna’da devam eden savaş için sanat yapıtı üreten isimlerden biri de Amerikalı ressam Asiye Avis Allman. Allman yaptığı yapıtta “yaşamın vefata galip geleceğini” hepimiz için müjdeliyor. Tablosunun yanında Ukrayna Devlet Lideri Volodimir Zelenskiy için bir şiir de bulunuyor.

Şiir Türkiye Ukrayna dostluğunu vurguluyor.

ZELENSKİY’E BİLDİRİ

Askeri kıyafetler ortasında Zelenskiy’i gördüğümüz Allman’ın tablosunun şiiri “Message for President Zelensky / Life Will Win Over Death” yani “Başkan Zelenskiy’e Mesaj/ Hayat Vefata Galip Gelecek” başlığını taşıyor. Şiir boyunca da Zelenskiy’in Ukrayna için verdiği gayret ve halkın yaşadıkları husus ediliyor. Şiirin son kısmı ise Türkiye’nin savaş için istikrarlı tavır ve Ukrayna için kıymeti vurgulanıyor: “President Zelensky: My Turkish brothers / have a delicate, balanced, complicated approach. TRUST MY TURKISH BROTHERS! With their support, you will achieve for the Ukraine people: LIGHT WILL WIN OVER DARKNESS!”

15 Temmuz tabloları da yaptı

Sanatçı ve şair olan Allman Türk ve İslam kültürü üzerine çalışmalar yürütüyor. 1954’te Philadelphia, Pennsylvania, ABD’de doğan Allman Türkiye’de toplumsal konularda yaptığı çalışmalarla da tanınıyor. Allman daha evvel 15 Temmuz’la alakalı tablolar da yapmış, o periyotta ortaya koyduğu yapıtlarla Türkiye’ye takviye olmuştu. O periyotta Yeni Şafak’a konuşan Allman 15 Temmuz ile ilgili şunları söylemişti: “1999 zelzelesinde Çanakkale’deydim ve Yalova’da olup bitenleri gözlemleme bahtım oldu. 11 Eylül’deyse İkiz Kuleler’in yıkılışını evimden izledim. 15 Temmuz’da da İstanbul’daydım. Her gün Demokrasi Mitingleri’ne şahit oldum. İnsanların kızgınlığına ve bununla birlikte da sıkıntılarını gördüm. Hissettiklerim hakkında çabucak bir makale yazdım ve akabinde bu yapıtı yapmaya başladım. Fotoğraf için evvel beni en epeyce etkileyen fotoğrafları seçtim. daha sonra bir ortaya getirerek kendi hislerimi ekledim. Sonuç, fotoğraf ile fotoğraf içinde bir şey. Ben ressamlığın yanında yaptığım işe görsel gazetecilik de diyorum. Zira yapıtlarımın kesimlerini toplumdan seçiyorum. Erdoğan’ın fotoğraflarını kullanmamın niçini de bu. Kendisi halkın tasasını hissedebiliyor. Olaylar sırasında da hayli üzgündü ve bunu göstermekten hiç bir vakit korkmadı. Zira bu his onun kalbinden geliyor.”