Keynes E Göre 1929 Krizinin Nedeni Nedir ?

BordoBereli

Genel Mod
Global Mod
Keynes'e Göre 1929 Krizinin Nedeni: Toplam Talep Eksikliği

Keynes'e göre 1929 Büyük Buhranı'nın nedeni, temelde toplam talep eksikliği ve buna bağlı olarak ekonomik durgunluk yaşanmasıdır. John Maynard Keynes, "Genel Teori" adlı eserinde bu krizdeki ana sorunun toplam talep eksikliği olduğunu savunmuştur. Kriz, yatırımın ve tüketimin azalmasıyla birlikte üretimdeki düşüşe ve işsizlik artışına yol açmıştır.

Keynes'e göre, serbest piyasa ekonomisi otomatik olarak dengeye ulaşmaz. 1920'lerin sonlarında ABD'de hisse senedi balonunun patlamasıyla birlikte tüketici güveni azalmış, tüketim harcamaları düşmüş ve bu da toplam talebi azaltmıştır. Kriz başladığında, işletmeler üretimi azaltmak ve işçi sayısını düşürmek zorunda kaldı, bu da işsizliği artırdı ve tüketim harcamalarını daha da azalttı.

Keynes'e göre, ekonomik faaliyetlerdeki bu düşüş, ekonominin kendiliğinden toparlanmasını engelleyen bir döngüye neden olabilir. İşsizlik arttıkça, halkın geliri azalır ve bu da tüketim harcamalarını daha da düşürür. Bu durum, üretimdeki azalmayı daha da derinleştirir ve bu da işsizliği artırarak bir kısır döngü oluşturur.

Keynes'in Analizi: Parçalanmış Denge

Keynes'in "Genel Teori"deki analizine göre, ekonomik dengenin parçalanması, özellikle kriz dönemlerinde, talep ve arz arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanır. Kriz sırasında, insanlar genellikle tasarruf etmeye yönelir ve tüketim harcamaları azalırken, işletmeler de yatırım yapmaktan kaçınır. Bu durumda, talep ve arz arasındaki dengesizlik, ekonomik faaliyetlerin durgunluğa girmesine neden olur.

Keynes, ekonomik faaliyetlerdeki bu tür dengesizliklerin, serbest piyasa mekanizmalarının otomatik olarak düzeltemeyeceği kadar derin olabileceğini savunur. Ona göre, devletin müdahalesi ve kamu harcamalarının artırılması, ekonomik canlanmanın sağlanması için gereklidir. Bu, kriz dönemlerinde talep yaratılmasını ve ekonomik faaliyetlerin canlanmasını sağlayarak işsizliği azaltabilir.

Keynes'in Önerisi: Kamu Harcamalarının Artırılması ve Gelir Politikası

Keynes, kriz dönemlerinde ekonomiyi canlandırmak için çeşitli politika önerileri sunmuştur. Bunlardan biri, kamu harcamalarının artırılmasıdır. Kamu harcamalarının artırılması, ekonomiye doğrudan talep enjekte edilmesini sağlar ve işsizlik gibi sorunlara çözüm olabilir.

Ayrıca, Keynes'e göre, gelir politikası da ekonomik dengesizlikleri düzeltebilir. Gelir politikası, vergi indirimleri veya sosyal yardımlar gibi politika araçlarıyla halkın elindeki geliri artırabilir ve böylece tüketim harcamalarını teşvik edebilir.

Ancak, Keynes'in politika önerileri, eleştirmenler tarafından da tartışılmıştır. Bazıları, kamu harcamalarının artırılmasının uzun vadeli mali sürdürülebilirlik sorunlarına yol açabileceğini ve devlet müdahalesinin ekonomik etkinliği azaltabileceğini iddia etmiştir.

Sonuç: Keynes ve 1929 Krizi

John Maynard Keynes'in analizi, 1929 Büyük Buhranı'nın nedenlerini anlamamıza ve ekonomik politika yapıcılarına kriz dönemlerinde nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda rehberlik etmiştir. Onun teorileri, devlet müdahalesinin ve kamu harcamalarının ekonomik dengesizlikleri düzeltebileceğini ve işsizlik gibi sorunlara çözüm olabileceğini öne sürmektedir.

Ancak, Keynes'in politika önerileri tartışmalıdır ve farklı ekonomistler arasında çeşitli görüşler bulunmaktadır. Bununla birlikte, Keynes'in analizi, ekonomik krizlerin kök nedenlerini anlamamıza ve bu tür krizlere karşı etkili politika yanıtları geliştirmemize yardımcı olmuştur.