Kılıçdaroğlu: Bir yarış var ise belediye liderleri kendi ortalarında yarışıyorlar

BordoBereli

Genel Mod
Global Mod
CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Yani aslında Kemal Kılıçdaroğlu kendi rakibini mi yarattı?” sorusuna, “Şayet aramızdaki alakayı rekabet bağı olarak algılarsak yanılgıyı orada yaparız. Ortamızda bir rekabet falan yok. Ben genel liderim, o İstanbul Büyükşehir Belediye Lideri. Benim nazaranvim farklı, onun nazaranvi farklı. kimse kimseye rakip değil, herkes kendisine düşen nazaranvi en âlâ biçimde yerine getirmek için efor harcıyor. Bizim siyasetimiz bu. Beşerler farklı yorumlayabilirler. Şayet bir yarışsa belediye liderleri kendi ortalarında yarışıyorlar. Hoş şeyler yapıyoruz. Bunlara doğal Erdoğan tahammül edemiyor” karşılığını verdi.

Kılıçdaroğlu, belediye liderlerine, “Şikâyet etmeyeceksiniz. Pürüz çıkaracaklar, siz tüm pürüzleri aşıp, halka hizmet edeceksiniz.” talimatı verdiğini söylemiş oldu.

Kılıçdaroğlu, Halk TV muharriri İpek Özbey’in sorularını yanıtladı.

-Önce Şamil Tayyar tweet attı, “Hadi Merkez Bankası, TÜİK anladık, gösteri yaptık, konuştuk, güldük, geçtik. Artık MEB. Niyet ‘sivil itaatsizlik’ oluşturup sokakları hareketlendirmekse meşruiyet tabanını kaybedersiniz” dedi. Gerisinden bir daha Erdoğan’ın hedefindeydiniz ve “Kendi evladının konutuna bile haber vermeden, karşı taraftan davet almadan gidemeyen CHP’nin başındaki zatın bu eşkiyavari baskınlarla sıkıntısı bilgi almak değil, kaos ve karmaşa çıkarmaktır” diye konuştu. Niyetiniz sivil itaatsizlik oluşturup kaos ve karmaşa çıkarmak mı?

Tam zıddı. Bütün partili arkadaşlarıma “Tahriklere kapılmayın, sokaklara çıkmayın, büyük bir soğukkanlılıkla sandığı bekleyin” diye tekraren söylemiş oldum. Ulusal Eğitim Bakanlığı’na gidişimin sebebi, yenen bir kul hakkı var. Annelerin, babaların büyük fedakârlıklarla okutup, üniversiteden mezun olup, KPSS imtihanına girip, büyük muvaffakiyet elde edip sözlüde elenen evlatlarımızın haklarını savunmak için oraya gittim. Erdoğan bunu anlayamaz. Bakın, ben daima haksızlığa uğrayan şahısların haklarını savunuyorum. Erdoğan’ın tahammül edemediği nokta bu, zira doğruları işitmekten rahatsız oluyor, ben de ona daima doğruları söyleyerek ezberini bozuyorum, zira etrafında ona doğruları söyleyecek kimse kalmadı. Ben şayet sokakları hareketlendirmek, baskın düzenlemek isteseydim oraya binlerce kişi yığabilirdim. Dikkat edin oraya yalnızca bayan milletvekilleriyle gittim. Hatta Ankara Vilayet Başkanlığı bildiri atmıştı, onu bile geri aldırdık, ‘kimse gelmesin’ dedik.

-niçin bayan milletvekilleriyle gittiniz?

Zira annelerin çocuklarını üniversitede okutup daha sonra tam elleri ekmek tutacakken ellerindeki ekmeği siyasi iktidarın alması büyük bir haksızlık. Benim bu haksızlık karşısında susmam mümkün olamaz. O niçinle oraya gittim. Ben oraya gittim, zira bu haksızlığın 84 milyon insan tarafınca duyulmasını istedim. Annelerin, babaların, çocukların, yaşlıların… Devlet düzeneği adalet üzerine inşa edilir. Siz kazananları kelamlı imtihanda eliyorsunuz, onların yerine TÜGVA’nın, TÜRGEV’in, yani AK Parti’ye yamanmış birtakım siyasi örgütlerin listelerini gönderiyorsunuz, onlara kazandırıyorsunuz. bu biçimde bir yapı devleti çürütür.

“Erdoğan’ın akli melekelerinin sorgulanması lazım”

-Kendi evladınızın konutuna haber vermeden gidemiyor musunuz?

Erdoğan’ın akli melekelerinin sorgulanması lazım. Akli melekelerini yitirmiş bir insan. İnsan evladının meskenine giderken, “Evde misiniz” diye sorabilir. Özür dilerim lakin bu fazlaca saçma bir açıklamaydı. Evladımızın meskenine gideriz doğal ki…

“Biz milletvekili isek bu biçimde devletin kapıları millete kapalı olamaz”

– Cumhurbaşkanı “Bundan daha sonra devletin kurumlarına bu biçimde rastgele gidemeyeceksin” de dedi. Benim bildiğim rasgele gitmediniz.

olağan olarak İpek Hanım. Biz randevu istedik. 24 saat karşılık bekledik. Erdoğan, milletvekilinin fonksiyonunu, halk tarafınca seçildiğini unutmuş vaziyette. Şayet biz milletvekili isek bu biçimde devletin kapıları millete kapalı olamaz. Yapılan bir baskın değil, yapılan hakkı yenen insanların hakkını savunabilmek, onların yanında olduğumuzu hissettirmek.

“Erdoğan bana ‘şu cümleniz yanlış’ desin”

-Sayın Kılıçdaroğlu, muhatap almak istemiyorsunuz fakat kendisi cumhurbaşkanı…

Erdoğan bana ‘şu cümleniz yanlış’ desin. Eksik olabilir söylemiş olduğim kelamlar lakin yanlış yok. “Burada bir haksızlık var” diyorum. Olağanda kendisinin Ulusal Eğitim Bakanı’nı çağırıp, “Nedir bu rezalet” demesi lazım. Matematikte Türkiye’de 63’üncü sırada olan birini siz kelamlı imtihanda nasıl elersiniz? Bunu sorması lazım. ömrün olağan akışına muhalif bir şeyi ben nasıl olağan kabul edebilirim? İsyanımız buna…

-MHP Lideri’nin söyleşisindeki sertliğe bakın… Erdoğan’ın size yönelik “Kandil’i bombalayacakmış iktidara geldiğinde. Kandil’dekilerle dirsek dirseğe, Ankara’dan İstanbul’a onlarla yürüyen sen değil misin?” formundaki kelamlarına bakın… Artık seçim sürecine girdiğimizi düşünürsek, İBB sorununda de olduğu üzere epeyce sert bir müddetç mi olacak?

Erdoğan elinden geldiği kadar sertleştirmek için çalışacak. Biz de elimizden geldiği kadar halka doğruları anlatmaya çalışacağız. İpek Hanım, bizim bütün belediye liderlerimiz tüm engellemelere karşın büyük bir özveriyle çalışıyorlar. Belediye Lideri arkadaşlara talimatım şu; şikayet etmeyeceksiniz. Pürüz çıkaracaklar, siz tüm pürüzleri aşıp, halka hizmet edeceksiniz. Bütün belediye liderlerimiz da bu şuurla çalışıyorlar. Erdoğan, nevi şahsına münhasır bir kişi. ötürüsıyla diğer birisinin elde ettiği başarıyı içine sindiremiyor. İstanbul seçimlerini hatırlayın. Yüksek Seçim Şurası aracılığıyla İstanbullulara kumpas kuruldu, ikinci seçim yapıldı, ikinci seçimde İstanbullular kumpası darmadağın ettiler.

Adaylık açıklaması

-Devlet Bahçeli, “Zillet ittifakının cumhurbaşkanı adaylığı konusunda kıran kırana bir rekabet var” diyor. Siz Mansur Yavaş ya da Ekrem İmamoğlu’nu rakip olarak görüyor musunuz?

Hayır, rakip olarak görmüyorum. O denli kıran kırana bir rekabet falan da yok. Onların bu açıklamalarla hedeflediği şey şu: Sanki bunların içine bir nifak sokabilir miyiz? İttifakı dağıtabilir miyiz? CHP’yi karıştırabilir miyiz? bu biçimde bir arayış arasındaler. Bunlar çocukça…

-“Ekrem İmamoğlu Mansur Yavaş ile arbede etsin, Kemal Kılıçdaroğlu Ekrem İmamoğlu’yla arbede etsin”… Diyelim senaryo bu… Hiç bu durumu yönetim etmek zorunda kaldığınız, az da olsa bunu başardıkları bir an oldu mu?

Yok, hayır. İpek Hanım; hem ben, hem belediye lideri arkadaşlarım bunları gülerek karşılıyoruz.

“Biraz daha konuşsunlar’ diyerek dalga geçiyoruz”

-Nasıl yani? Bunlar söylendiğinde ne yapıyorsunuz?

Telefonda konuştuğumuz zaman “Biraz daha konuşsunlar” diyerek dalga geçiyoruz. Büyük bir içtenlikle söylüyorum, o denli bir ortam yok. Şöyle bir palavra da attılar: “Ekrem Beyefendi randevu istedi, Kılıçdaroğlu vermedi…” Akıl tutulması üzere bir şey. Bunu söylerken hiç değilse sor, haydi bana ulaşamadın, basın koordinatörümüze sor, Ekrem Bey’e, onun arkadaşlarına sor, “bu biçimde bir şey oldu mu?” Yok, hayal âlemindeler…

“Aramızda bir rekabet falan yok”

-Meseleye bir de öbür tarafınca bakalım: 31 Mart seçimlerinde kimse tanımıyorken, -hatta bu yüzden hayli eleştirildiğinizi hatırlıyorum- Ekrem İmamoğlu’nu adaylığa ikna eden sizdiniz. Yani aslında Kemal Kılıçdaroğlu kendi rakibini mi yarattı?

Şayet aramızdaki bağlantıyı rekabet ilgisi olarak algılarsak yanılgıyı orada yaparız. Ortamızda bir rekabet falan yok. Ben genel liderim, o İstanbul Büyükşehir Belediye Lideri. Benim nazaranvim farklı, onun misyonu farklı. Benim telaffuzlarım farklı, onunkiler farklı. ötürüsıyla her birimiz kendi alanımızda başarılı olmak istiyoruz. Bu hem de güç birliğini, bir arada çaba etmeyi gerektirir. Yalnızca İstanbul değil, Ankara, İzmir, Mersin, Antalya, Aydın da… O yüzden bir ortaya gelip, ortak siyaset belirliyoruz. ötürüsıyla kimse kimseye rakip değil, herkes kendisine düşen misyonu en yeterli biçimde yerine getirmek için efor harcıyor. Bizim siyasetimiz bu. Beşerler farklı yorumlayabilirler. Şayet bir yarışsa belediye liderleri kendi ortalarında yarışıyorlar. Hoş şeyler yapıyoruz. Bunlara olağan Erdoğan tahammül edemiyor.

-Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Nureddin Nebati’yi izlerken aklınızdan ne geçiyor, gözlerine bakınca sizin de içiniz kıpır kıpır oluyor mu?

Toplumda şu biçimde bir algı var, bakanları sistem değişmedilk evvelki eski bakanlar üzere zannediyorlar. Orada büyük bir kusur var. Bu bakanlar bağımsız iradeye sahip değil. Tek merkezden talimat alıp, onu uygulamakla misyonlu şahıslar. Ulusal Eğitim Bakanı da, Sıhhat Bakanı da, Hazine ve Maliye Bakanı da o denli. Yukarıyı şad ediyorsa kendisi de keyifli, edemiyorsa mutsuz oluyor. Nebati’nin mutluluğunun niçini yukarıyı memnun etmek, temel bakılırsavini yerine getirmek. Sıhhat Bakanı’nı hatırlayın, Erdoğan’a “Sizden müsaadesiz ben söyler miyim efendim” söylemiş olduğini hatırlayın. İsmi bakan fakat eskisi üzere gücünü halktan, parlamentodan alan bakan değil, Erdoğan’ın atadığı kamu bakılırsavlileri… Ben bunları devlet memuru olarak tanımlıyorum bir manada, zira devlet memurlarının dokunulmazlık hakkı bunlar için de geçerli. Orada da ilgili amir müsaade vermediği sürece soruşturma açamaz biliyorsunuz. Yalnızca bunların dokunulmazlığı hayat uzunluğu sürüyor.”