Kitap almak da uygunluğa dahil

JoKeR

Active member
Nefes Yayınevi, Tuti Kitap ve Genç Tuti, bir müddetden bu yana “İyilik Yayıncılığı” etiketiyle okurla kitaplar buluşturuyor. Hasan Kerim Güç’le yayıncılığa getirdiğikleri bu yeni anlayışı ve projenin kitap okuma alışkanlıkları üstündeki tesirlerini konuştuk.

-bir müddetden bu yana “iyilik yayıncılığı” etiketiyle kitaplar basıyorsunuz. Bu projenin bilgilerinı öğrenmek isterim.

Uygunluk yayıncılığında her bir kitabımızın bir düzgünlük hareketi için kullanılmasını amaçladık. Buradaki temel maksadımız müellifin ve yayıncının birlikte bir güzellik projesinde bulunması. Şayet müellifimiz bu projede olmak istiyorsa onunla anlaşıyoruz. Müellif kendi telifinin tamamı ya da bir kısmını bu proje için bağışlarken biz de yayıncı olarak çeşitli fedakarlıklarda bulunuyoruz ve tıpkı oranda telifimizi bu projeye ekliyoruz.

çabucak sonrasında o düzgünlük hareketinin ne olacağına karar veriyoruz. Bugüne kadar Yolda Bir Kuşa Rastladım kitabıyla hemşirelik öğrencilerine burs sağlandı. Damladaki Okyanus kitabıyla Afrika’da bir kuyu açılması Mucize hayatın Kendisidir kitabıyla Darülaceze Başkanlığı’na bir fon, İbnül Arabi’nin Füsusul Hikem şerhi olan Lut ve Şuayb kitabıyla tasavvuf öğrencilerine katkıda bulunmak için çalışmalarda bulunduk. Temel olarak amacımız başka yayıncı arkadaşlarımıza da örnek olması ve model oluşturması.

Yolda bir kuşa rastladım

RESEN GELİŞTİ

– Pekala okurdan gelen geri dönüşler nasıl oldu?

Okurun reaksiyonu epeyce hoş oldu. Hatta kurumsal firmalar bu projenin yanında durdular ve yüksek ölçüde kitap alarak projeye katkı sağlama durumları oldu. Askıda kitap halinde bir projemiz oldu birtakım şahıslar hem bunların okullara ulaştırılması için finansman sağladılar. Satın aldıktan daha sonra bunların okullara gönderilmesini talep ettiler. bu biçimdelikle iki tıp güzellik projesine katkı sağlanmış oldu. Hem proje desteklendi tıpkı vakitte lise ve ortaokul üzere gelişim çağındaki okuldaki çocuklarımıza bu kitaplar ulaştırıldı.

– Kitap alarak düzgünlük yapma fikri insanları kitap okuma alışkanlığına yaklaştırmış olabilir mi?

Kitap alarak yeterlilik yapmak insanları kitap almaya teşvik ediyor. Burada aslında bir taşla iki kuş vurmak tabiri kullanılabilir. Zira bu kitaplar aslına bakarsan yeterliliğe yönlendiren, bu mevzuyu temel alan ya da tavsiye eden kitaplar. Bu kitapları okuyan insanlarda bir düzgünlük yapma isteği doğuyor aslına bakarsan, alırken bu yeterliliği de yaptıkları için tıpkı anda epeyce faydalı bir hareket gerçekleşiyor.

MANTIKU’T TAYR’I REFERANS ALDIM

– Bu seride sizin de kitabınız var. Biraz da ondan bahsedelim. Yolda Bir Kuşa Rastladım’ın nasıl bir kıssası var?

Yolda Bir Kuşa Rastladım yapıtı aslında Feridüddin Attar’ın Manıu’-ayr yapıtını referans alan bir kitap. Bu klasiklerin bilhassa gençlerimize ulaştırılması konusunda gereksinim duymaktayız bu emelle daha sıradanleştirilmiş kıssalarla bezemek suretiyle bunu sağlamaya çalıştım. Bir seyahat öyküsünü anlatmakta kitabımız. ömrün bir seyahat olması ve bu seyahatte karşılaştığımız pürüzlerle nasıl gayret etmemiz gerektiği ve temel olarak bu dünyada nasıl yaşama zevki elde edilir sorusunun hedeflendiği bir kitap. 30 tane faziletten bahsettim. 30 kuşun Simug’un aslında Yaradan’a ulaşmak hedefiyle yapmış olduğu bu seyahatte aslında Kaf Dağı’nın arkasında kendi akislerini bulmaları ve Simurg’u da aslına bakarsanız 30 kuş manasına gelmesi felsefi yaklaşımını yeni kuşakla buluşturmaya çalıştım.