Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî 814 yaşında

AirdropAvcisi

New member
Mevlâna 30 Eylül 1207 yılında bugün Afganistan hudutları içerisinde yer alan Horasan Ülkesi’nin Belh kentinde doğdu.

Mevlâna’nın babası Belh Kentinin ileri gelenlerinden olup, sıhhatinde “Bilginlerin Sultânı” unvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahâeddin Veled’tir. Annesi ise Belh Buyruğu Rükneddin’in kızı Mümine Hatun’dur.

Sultânü’I-Ulemâ Bahaeddin Veled, kimi siyasi olaylar ve yaklaşmakta olan Moğol istilası niçiniyle Belh’den ayrılmak zorunda kalmıştır. Sultânü’I-Ulemâ 1212 yahut 1213 yılllarında aile fertleri ve yakın dostları ile bir arada Belh’den ayrıldı.

İLGİ ODAĞI OLDU

Sultânü’I-Ulemâ’nın birinci durağı Nişâbur olmuştur. Nişâbur kentinde tanınmış mutasavvıf Ferîdüddin Attar ile de karşılaştılar. Mevlâna burada küçük yaşına karşın Ferîdüddin Attar’ın ilgisini çekmiş ve takdirlerini kazanmıştır.

Sultânü’I Ulemâ Nişabur’dan Bağdat’a ve çabucak sonrasında Kûfe yolu ile Kâ’be’ye hareket etti. Hac farîzasını yerine getirdikten daha sonra, dönüşte Şam’a uğradı.

Şam’dan daha sonra Malatya, Erzincan, Sivas, Kayseri, Niğde yolu ile Lârende’ye (Karaman) geldiler. Karaman’da Subaşı Buyruk Mûsâ’nın yaptırdıkları medreseye yerleştiler.

EVLENDİ…

1222 yılında Karaman’a gelen Sultânü’/-Ulemâ ve ailesi burada 7 yıl kaldılar. Mevlâna 1225 yılında Şerefeddin Lala’nın kızı Gevher Hatun ile Karaman’da evlendi. Bu evlilikten Mevlâna’nın Sultan Veled ve Alâeddin Çelebi isimli iki oğlu oldu.

yıllar daha sonra Gevher Hatun’u kaybeden Mevlâna bir çocuklu dul olan Kerrâ Hatun ile ikinci evliliğini yaptı. Mevlâna’nın bu evlilikten de Muzaffereddin ve Buyruk Âlim Çelebi isimli iki oğlu ile Melike Hatun isimli bir kızı dünyaya geldi.

Bu senelerda Anadolunun büyük bir kısmı Selçuklu Devleti’nin egemenliği altında idi. Konya’da bu devletin baş kenti idi. Konya sanat yapıtları ile donatılmış, ilim adamları ve sanatkarlarla dolup taşmıştı.

SELÇUKLU ZAMANINDA BİR ALİM

özetlemek gerekirse Selçuklu Devleti en parlak periyodunu yaşıyordu ve Devletin hükümdarı Alâeddin Keykubâd idi. Alâeddin Keykubâd Sultânü’I-Ulemâ Bahaeddin Veled’i Karaman’dan Konya’ya davet etti ve Konya’ya yerleşmesini istedi.

Bahaeddin Veled Sultanın davetini kabul etti ve Konya’ya 3 Mayıs 1228 yılında ailesi ve dostları ile geldiler. Sultan Alâeddin kendilerini harika bir merasimle karşıladı ve Altunapa (İplikçi) Medresesi’ni ikametlerine tahsis ettiler.

MEVLANA VEFAT ETTİ

Sultânü’l-Ulemâ 12 Ocak 1231 yılında Konya’da vefat etti. Mezar yeri olarak, Selçuklu Sarayının Gül Bahçesi seçildi. Hala müze olarak kullanılan Mevlâna Dergâhı’ndaki bugünkü yerine defnolundu.

BABASININ TEK VARİSİ

Sultânü’I-Ulemâ ölünce, talebeleri ve müridleri bu kez Mevlâna’nın etrafında toplandılar. Mevlâna’yı babasının tek varisi olarak gördüler.

Nitekim de Mevlâna büyük bir ilim ve din alımı olmuş, İplikçi Medresesi’nde vaazlar veriyordu. Vaazları kendisini dinlemeye gelenlerle dolup taşıyordu.

Mevlâna 15 Kasım 1244 yılında Şems-i Tebrizî ile karşılaştı. Mevlâna Şems’de “Mutlak kemâlin varlığını” cemalinde de “Tanrı nurlarını” görmüştü. Lakin birliktelikleri uzun sürmedi. Şems birdenbire öldü.

ŞEMS’İN MEVTİ

Mevlâna Şems’in vefatından daha sonra uzun yıllar inzivaya çekildi. çabucak sonrasındaki senelerda Selâhaddin Zerkûbî ve Hüsameddin Çelebi, Şems-i Tebrizî’nin yerini doldurmaya çalıştılar.

“HAMDIM, PİŞTİM, YANDIM…”

hayatını “Hamdım, piştim, yandım” kelamları ile özetleyen Mevlâna 17 Aralık 1273 Pazar günü Hakk’ ın rahmetine kavuştu.

Mevlâna’nın cenaze namazını Mevlâna’nın vasiyeti üzerine Sadreddin Konevî kıldıracaktı.

Fakat Sadreddin Konevî epey sevdiği Mevlâna’yı kaybetmeye dayanamayıp cenazede bayıldı. Bunun üzerine, Mevlâna’nın cenaze namazını Kadı Sıraceddin kıldırdı.

YİNE DOĞUŞ GÜNÜ

Mevlâna mevt gününü bir daha doğuş günü olarak kabul ediyordu. O öldüğü vakit sevdiğine yani Allah’ına kavuşacaktı.

Onun için Mevlâna vefat gününe düğün günü yahut gelin gecesi manasına gelen “Şeb-i Arûs” diyordu ve dostlarına vefatının akabinde ah-ah, vah-vah edip ağlamayın diyerek vasiyet ediyordu.

Ergül Tosun

Kitap sayfası için irtibat:

[email protected]