Nazlı Ilıcak’tan AİHM sonucu yansısı: Zekeriya Öz’le röportaj yapmak kabahat mu?

BordoBereli

Genel Mod
Global Mod
Nazlı Ilıcak, FETÖ ilişkisi daha sonradan ortaya çıkan kaçak durumdaki savcı Zekeriya Öz‘le kartopu oynarken yaptığı röportaj ile ilgili olarak,“Kartopu oynamak suç mu? O röportajda ne sorulması gerekiyorsa sormuşum, kar yağdıysa ne yapalım” sözlerini kullandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) gazeteci Nazlı Ilıcak’ın hapsedilerek söz hürriyetinin ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye’yi 16 bin euro’luk (Bugün için 260 bin TL) tazminata mahkum etti.

AİHM sonucu tartışılırken Nazlı Ilıcak, Muhalif’ten Nursun Erel’e konuştu. Karardan çok memnun olduğunu söz eden Ilıcak, “Hakkım teslim edildi”

“Haksızlığa uğrayanları da en az 50 yazı ile savunmaya çalıştım”

AİHM’in Nazlı Ilıcak’la ilgili sonucu toplumsal medyayı ikiye böldü, bazıları Ilıcak’ın Balyoz ve Ergenekon davalarındaki tavrıyla pek çok askerin haksız yere mahpusa girmesine niye olduğunu savunurken, Ilıcak, “Türkiye’de bir derin devlet yok mu? Askeri vesayet yargı vesayeti yok mu? Bunları değerlendirdik, kaldı ki ben de yanılgılı dokümanlarla yanıltılmış, yanılgı yapmış olabilirim lakin haksızlığa uğrayanları da en az 50 yazı ile savunmaya çalıştım” dedi.

Ilıcak sorulara şu karşılıkları verdi:

“Terör üyesi olmak için ne yapmışız?”

-AİHM sonucunı nasıl değerlendirdiniz?

-Daha önce Anayasa Mahkemesine de başvurmuştum, ret sonucu çıkınca çok çok çok üzüldüm, bu durum mahpusta yatan birini çok etkiliyor, adeta güvendiğimiz dağlara kar yağmış üzere oldu. 3 yıl 4 ay mahpusta yattık. Muhakkak yaştaki bir insan için çok sıkıntı bir durum, günlerce uyuyamadım depresyona girdim. ötürüsıyla AİHM’in bu sonucuna çok sevindim, kamuoyuna karışı adeta bir hakkı teslim etmiş oldu. Ne yazık ki karar yalnızca Türk hakimin ret oyu ile 1’e karşı 5 oyla kabul edildi. Eh tabi, mahpusta 3 yıl 4 ay kaldık. Yani geçen geçti. Terör suçundan mahkum ettiler bizi… Terör üyesi olmak için ne yapmışız?

-AİHM sonucu toplumsal medya sitelerinde çok tartışıldı, hatta Twitter’da TT (en çok konuşulan) oldu, pek çok kişi sizin vaktinde Balyoz ve Ergenekon davalarındaki tavrınızla askerleri haksız yere mahkum ettirdiğinizi savunuyor?

-Bakın Türkiye’de bir derin devlet var mı yok mu? Askeri vesayet, yargı vesayeti var mı yok mu? Biz bunları konuştuk, yazdık. Ben o dönemde kimi yanlışlı dokümanlar niçiniyle yanılmış olabilirim, bu hakkı teslim ederim. Hatta o sırada kişilerin bu davalarda uğradığı haksızlıkları lisana getiren en az 50 yazı kaleme aldım. Bir kontrgerilla gerçeğinin var olduğunu da kabul etmek lazım.

“Kar topu oynadıysak bu da mı suç?”

-O dönemin ünlü savcısı, daha sonradan FETÖ bağlantısı tespit edilen Zekeriya Öz’le yaptığınız röportaj bir daha gündeme geldi. Hatta gülerek kartopu oynadığınız fotoğraflar hala eleştiri konusu yapılıyor?

-Ben buna gülerim. Röportaj yapmak suç mu? O sırada her insanın konuşmak istediği isim değil miydi? Röportaj yapmak da mı suç oldu? O röportajda ne sorulması gerekiyorsa sormuşum, kusur mı bu? Eh, o gün kar yağdıysa, fotoğraf çektirirken kar topu oynadıysak bu da mı suç?

“Bugün yapılan yanlışları soruyorsanız o durum farklı”

-Bir vakit içinder desteklediğiniz AKP’yi bugün nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Evet, 2013 sonuna kadar AKP’yi destekledim, çünkü kin tutanlar AKP’yi alaşağı etmek istiyorlardı, İmam Hatiplere katsayı manisi, başörtüsü yasakları üzere demokrasiye aksi düşen bir zihniyetle… Bugün yapılan yanılgıları soruyorsanız o durum farklı… aslına bakarsanız AKP’nin başta başörtüsü sorununda olmak üzere sağlam durmasıyla o günkü sıkıntılar çözülmüş oldu.

-Merve Kavakçı’yı TBMM’de savunmanızı hatırlıyorum, milletvekilliği o günlerde düşürüldü lakin daha sonra büyükelçi yapıldı, AKP bir haksızlığı böyle mi telafi etmiş oldu?

-İlle de milletvekili yapılması gerekmeyebilirdi. Önemli olan şu anda TBMM’de başörtülü milletvekillerinin bulunması ve CHP’nin sağlam desteği ile bu hakkın teslim edilmiş olması.

-16 bin Euro (Bugün 260 bin TL) elinize geçince ne yapacaksınız?

-Şu anda çalışmıyorum, ötürüsıyla elime geçerse olağan ki kendim harcayacağım.