Newsom, Michigan Demokratlarını sakin olmaya ve Biden'ı desteklemeye çağırdı

Joachim

Genel Mod
Global Mod
Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, perşembe günü Beyaz Saray'da yaptığı toplantıda endişeli Michigan Demokratlarına, Başkan Biden'ın yeniden seçim kampanyasına tamamen bağlı olduğunu söyledi. Ve Bay Newsom nazikçe parti aktivistlerine derin bir nefes almalarını ve görevdekinin arkasında toplanmalarını önerdi.

Newsom, 4 Temmuz Bağımsızlık Günü'nde South Haven, Michigan'da toplanan 300'den fazla Demokrat'a, “Sizi kaderci olmamaya ve tüm bu olumsuzlukların kurbanı olmamaya ikna etmeliyim” dedi.

Demokratlar, Biden'ın geçen haftaki zorlu tartışma performansından bu yana acımasız bir hafta geçirdi ve ona yarıştan çekilmesi yönünde yapılan çağrılar parti içindeki çatlakları ortaya çıkardı.

Newsom, Biden'ın yedek adayı olarak önemli bir eyalet olan Michigan'a geldi. Ancak kendisinin, Michigan'ın Demokrat Valisi Gretchen Whitmer'ın yanı sıra potansiyel yedek aday olarak öne çıkan isimler arasında yer aldığını da göz ardı etmek zordu.

Bay Newsom, Perşembe günü Bay Biden'ın aday olarak kaldığını ve Demokratların onu değiştirmekle hiçbir ilgisinin olmadığını söyleyerek parti çizgisinden sapmadı. Kaliforniya valisi bu işle ilgilendiğini bile ima etmedi.

Newsom, “Bu adama inanıyorum” dedi. “Onun karakterine inanıyorum. Kolektif yaşamlarımızdaki en etkili başkanlardan biri olduğuna inanıyorum.

Çarşamba günü Beyaz Saray'da başkanla şahsen görüşen birkaç Demokrat validen biri olan Bay Newsom, parti sadıklarına güven verici bir mesajla Michigan'a geldi. Evet, tartışmanın pek iyi olmadığını itiraf etti. Ancak Çarşamba günü Beyaz Saray'da gördüğü başkan, “iki yıl öncesinden hatırladığım Joe Biden'dı” dedi.

Yine de Demokratlar geçen haftaki tartışmanın ardından gergindi. Uzun süredir Demokrat olan 76 yaşındaki Mike Steil, Biden'ın yaşıyla ilgili endişeleri olduğunu ve başkana 2024 seçimlerinde onu Başkan Yardımcısı Kamala Harris'le değiştirmesini tavsiye edeceğini söyledi. Emekli bir öğretmen olan Bay Steil, münazaradaki performansından dolayı başkana D notu vereceğini söyledi.

“Utanç vericiydi. Korkunçtu. Bu beni kızdırdı” dedi Bay Steil tartışma hakkında. “Aslında yerimde duramadım. Birkaç kez kalkıp odadan çıkmak zorunda kaldım.”

Bay Steil yine de Bay Biden'ın iyi bir başkan olduğunu ve seçim sonuçları aynı kalırsa yine oy vereceğini söyledi. Bay Steil, seçimlerdeki riskin çok büyük olduğunu ve demokrasinin kendisinin tehlikede olduğunu söyledi.

Bay Newsom'un ziyareti, Michigan'ın her iki kampanya için de öneminin altını çizdi. Bay Trump eyaleti 2016'da kazandı, Bay Biden ise 2020'de kazandı ve Demokratlar bu yıl tekrar kazanmanın Beyaz Saray'ı korumanın anahtarı olacağına inanıyor. Michigan'da yapılan son anketler sıkı bir yarış olduğunu gösteriyor; Bay Trump genel olarak ufak bir farkla önde.

Michigan'ın güneybatısında otla beslenen sığır eti yetiştiren 67 yaşındaki çiftçi Jan Petersen, Bay Newsom'un Demokratlara verdiği güven verici mesajı takdir ettiğini söyledi. Tartışmanın ardından Bay Biden'la ilgili çıkan haberler onu hayal kırıklığına uğrattı ve onun yarışta kalmasını umduğunu söyledi.

Bayan Petersen, “Şikayet etmek istemiyorum ama sanki yanlış şeyleri vurguluyorlarmış gibi geliyor” dedi.

Bay Newsom, Perşembe günü güneybatı Michigan'da Cumhuriyetçi eğilimli 75.000 nüfuslu göl kenarı bölgesi olan Van Buren County'de konuştu; burada kırmızı, beyaz ve mavi giyinmiş aileler, yaya dostu South Haven şehir merkezinde tatilin tadını çıkardı. Bay Trump, Van Buren County'yi 2020'de yüzde 12 puan farkla kazandı, ancak Bayan Whitmer, iki yıl önce ilçeyi yüzde 2 puan kaybederek yeniden seçilme zaferine çok daha yaklaştı.

South Haven'daki etkinlik, First Lady Jill Biden'ın 200 mil kuzeydeki Traverse City, Michigan'da bir kampanya ofisinin açılışında Demokratları bir araya getirmesinden bir gün sonra gerçekleşti. Traverse City'de bazı Demokratlar Biden'ın istifa etmesini dilediklerini söylerken, First Lady onun yarışta kalacağını belirtti.

Newsom'un konuşması sırasında “Joe'yu seviyorum!” düğmesini takan 74 yaşındaki Mary Andersson, başkana ikinci dönem için oy vermeyi sabırsızlıkla beklediğini ve “kesinlikle” onun yarışta kalmasını istediğini söyledi. Michigan'ı tekrar kazanacağına inandığını söyledi.

Komşu bölgede Demokrat Parti'de aktif olarak görev yapan emekli öğretmen Bayan Andersson, “O benim tüm değerlerimi temsil ediyor ve destekliyor” dedi. “80 yaşında zeki olan pek çok insan tanıyorum.”

Biden'ın istifa etmesi durumunda Demokratların hangi adayı seçeceği henüz kesin değil. İlk kararları Harris'i partinin adayı yapmak mı yoksa yarışı Newsom gibi diğer adaylara mı açmak olacak?

Bir muhabir, Perşembe günkü konuşmasının ardından Bay Newsom'a, Bay Biden'ın ayrılması durumunda Bayan Harris'i başkan adayı olarak destekleyip desteklemeyeceğini sordu. Vali sorunun öncülünü reddetti.

Newsom, Beyaz Saray toplantısına atıfta bulunarak, “Varsayımsal senaryolar oynamayı sevmiyorum çünkü dün gece her türlü şüpheyi ve belirsizliği ortadan kaldırmakla ilgiliydi” dedi.

Vali, “Joe Biden bizim başkanımızdır” diye ekledi. “Her şeyin yolunda olduğunu söyledi.”