Ödüllü gençler Anadolu yolunda

JoKeR

Active member
Baksı Kültür Sanat Vakfı, “Geçmişi selamlamak” başlığıyla düzenlediği Anadolu Mükafatları kapsamında bu yıl birinci defa düzenlenen; geçmiş ve geleceği, usta ve çırağı birbirine bağlayacak Konuk Sanatçı Programı’nı başlattı. 2021 ödül programında beş başka kolda, ödül alan her bir sanatçı ismine genç bir yetenek, Konuk Sanatçı Programı’na davet edildi. Programı için her sanatkara Baksı Müzesi’nde 15 gün ayrıldı. Belirlenen tarihler içerisinde Baksı’ya davet edilen ve burada konaklayan genç sanatkarlar, kendi alanlarında bir üretim içerisine girecekler. Süreç sonunda hazırlanan çalışmaları ise yeni bir aktiflikle sanatseverlerle paylaşılacak. Genç sanatkarlarla icra ettikleri sanatları ve Konuk Sanatçı Programı’nı konuştuk.

Yılmaz Bulut

SÜRECİMİ DESENLER BELİRLİYOR

Daha fazlaca küçük bir çocukken bile resme olan yeteneğinin farkında olduğunu söyleyen Yılmaz Bulut, Görsel Sanatlar kolunda Baksı Müzesi’ne davet edilen konuk sanatkarlardan biri. Kendini bu alanda geliştirmesi gerektiğini hisseden Bulut’un daha sonraki süreçlerde lise ve yüksek tahsil tercihi de hoş sanatlar alanında olmuş. 2010 yılında Marmara Üniversitesi Hoş Sanatlar Fakültesi, Klasik Türk Sanatları kısmını kazanmış. Tezhip-Minyatür Anasanat kolunda okurken bununla birlikte çift anadal yaparak fotoğraf okumaya başlamış. 2014 yılında tezhip-minyatür kısmından ve 2016 yılında da fotoğraf kısmından mezun olmuş ve tıpkı yıl başladığı yüksek lisansını 2019’da tamamlamış.

Hüsamettin Koçan

Çoklukla kara tel ve karakalem yapıtları ile öne çıkan Yılmaz Bulut’a bunun bir tercih olup olmadığını sorduğumuzda, desen ile düşünerek ilerlemeyi sevdiğini söylüyor. “Resimlerimi, heykellerimi ya da projelere dair düşünme sürecim daima desen üzerinden şekilleniyor. Desenin bende yaratmış olduğu rahatlığı da kullanarak çalışmalarımı bu refleksle gerçekleştiriyorum. Heykel yapma sürecimde biraz bu türlü oluştu diyebilirim” diyen Bulut, “Desenlerimdeki çizgisel bedelleri nasıl bir gereçle 3d hale getirebilirim?” sorusunun karşılığı olarak yapıtlarında kara tel kullanmaya başlamış.
Mehmet Ali Simaylı

“Geçmişi Selamlamak başlığıyla bir ödül merasiminde görsel sanatlar alanında konuk sanatçı olarak davet edilmek, benim için hayli kıymetli ve heyecanlı oldu” diyen Bulut, bu fırsatı;kendi sanatsal düşünsel pratiği ve kaldığı yer ile kurduğu ilgi üzerinden oluşan bir üretim süreci olarak pahalandırıyor. Neler yapacağıyla ilgili aklında epeyce net bir şey olmadığını söyleyen Bulut, “Biraz da Bayburt’u, tabiatını ve Baksı Müze’sini gördükten daha sonra şekillenecektir diye düşünüyorum” diyor.

Berin Erikçi

PORTRELER VE HAYALLER EŞLİĞİNDE

Mehmet Ali Şimayli, 2016 yılında Arif Mardin Bursu ile Berklee College of Music’in yaz programında caz davul performansı eğitimi almış. Akabinde Umbria Jazz Clinics, BAU Caz Sertifika Programı, Bilgi Üniversitesi Müzik Kısmı ve şu anda tahsil gördüğü Basel Jazzcampus atmosferlerinde bulunmuş.
Çocukluk yaşlarından itibaren ilgi odağının bariz bir biçimde müzik yapmak olduğunu söyleyen Şimayli, “pek hayli enstrüman ve müzik tipi tanımak, keşfetmek için olan hevesim, bu doğrultuda seçimler yapabilmeme vakit ve imkan tanıdı” diyor.
Çağla Meknuze Kırant

Şimayli, tahsil gördüğü kurumlar ve insanların yanı sıra; devinen süreçler çerçevesinde farklı müziklerden, yerlerden, kültürlerden ve periyotlardan, hudut ve ayrım gözetmeden beslendiği ilham kaynakları çerçevesinde yaptıklarının yaratıcılığı, hayal gücünü ve bütünselliği ön planda tutan bir tabanda tutmaya uğraş gösterdiğinin de altını çiziyor.

Yazdığı müzikleri kolektif bir atmosferde seslendirmek hedefi ile “Portrait and a Dream” isimli kümesi kurmuş. 2022 Ocak ayında tıpkı isme sahip bir albüm yayınlanmış. Portrait and a Dream ve müzik çalışmaları hakkında konuşan Şimayli, “Önümüzdeki vakit içinderda bu albümü konserlerde dinleyiciyle buluşturmayı umuyor ve bu çalışmanın yeni üretimlerim için ön ayak olan bir mana taşımasını diliyorum” diyor.

Konuk Sanatçı Programı’nın sanatkarların üretimlerini motive eden bir proje olduğunun altını çizen Şimayli, “Uzun vakittir uzaktan merakla takip ettiğim Baksı Müzesi’nde bu biçimde bir mana ile bulunacak olmanın heyecanını yaşıyorum” diyerek farklı disiplinlerden pek hayli pahalı sanatkarın birebir çatı altından nasıl üretimler ile çıkacağını görmeyi sabırsızlıkla beklediğini söylüyor. Programının günümüz sıkışmışlığı ortasında sanata ve üretime ışık tutan bir fikir olduğunu düşündüğünü söz eden Şimayli, “Bu programa dahil olacak öbür sanatkarların kendi kısımlarındaki ilham kaynakları üzere ben de, Türkiye müzikleri için büyük değer arz eden bir figürün çalışmaları ışığında, Baksı Müzesinde geçireceğim vakitte, kendi kolumda bir çalışma ortaya çıkartacağım” diyor.

BAKSI’YI GÖRÜNCE ÜRETECEĞİM

Konuk Sanatçı Programına Mimari alanında katılan Erikçi, “İlkokulda mesleklerin tarifini yaptığımız gün mimar olmak istediğime karar verdim ve o yaşlardan beri bu isteğim hiç değişmedi” diyor ve ekliyor: “Mimar Sinan Müzesi ve Mimarlık Merkezi projesi ve başka ödül aldığım projeler de bu sonucumın yanlışsız olduğunu dayanaklar nitelikte bir motivasyon kaynağı oluşturuyor”

Konuk Sanatçı Programı’nın “Kolektif bir üretim alanı oluşturmak üzerine heyeti bir müddetç” halinde tanımlanabileceğini söz eden Erikçi, “15 gün üzere bir süre içerisinde alanlarında tecrübeli şahısların bir ortaya geldiği ve Baksı’ya, kente ve kentliye dokunularak üretilecek fikirleri paylaştığı kolektif bir aktiflik, şu an için neler yapacağımı söylemem fazlaca zor” diyerek kent dokusunu ve Baksı’yı görmeden bir üretim yapmayı düşünmediğinin kararlı bir biçimde altını çiziyor. Erikçi, “Baksı’da çalışacak olmak nasıl bir his?” sorusunu ise “Şimdiden bu kadar değerli bir tertip içerisinde olduğumu bilmek büyük bir keyif ve heyecan veriyor” formunda yanıtlıyor.

ÖMRÜM BOYUNCA OYUNDA OLMAK İSTERİM

Çağla Meknuze Kırant, Galatasaray Üniversitesi Bağlantı Fakültesi’nden 2007 yılında mezun olduktan daha sonra 2008-2011 yılları içinde NTV’de muhabir, editör ve prodüktör olarak çalışmış. Farklı departmanlar yer alsa da ortasında bir köşede daima edebiyat olmuş. “Sözcüklere, sözcüklerin bir ortaya gelerek oluşturduğu manaya kendimi bildim bileli hayranım” diyen Kırant, öğrencilikte ya da iş hayatında, hangi pozisyonda olursa olsun zihin akışının daima metaforlardan yana olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Sanırım bu benim ‘yaşamı oyunlaştırma’ tahminen de anlamlandırma biçimim. Başlangıcı için kesin bir tarih veremem ama ömrüm boyunca bu oyunun ortasında olmak isterim”

“Geçtiğimiz Ocak ayında, I ME CE 2.0 standı kapsamında Barın Han’da yere has bir şiir ve yerleştirme ile yer aldım. Boyut kazanan ve tecrübeye dönüşen bir şiir ortaya çıkarmak uzun vakittir hayalimdi” diyerek bu hayalinin gerçekleşebildiğini görmenin yolunu çizmek açısından çok somutlaştırıcı olduğunu söyleyen Çağla Meknuze Kırant, yere has işler üzerine düşünmeye devam ettiğini söz ediyor.

Varlığı ile ilham veren Baksı Müzesi’nin bir kesimi olma fikrinin pek heyecanlı olduğunu söyleyen Kırant, “Anadolu Mükafatları kapsamında bu yıl birinci defa açıklanan Konuk Sanatçı programından haberim dahi yokken bana ömrümün en manalı sürprizini yaşatan İstişare Konseyi üyelerine bir sefer daha sizin aracılığınızla teşekkür etmek isterim” diyor.

Program kapsamında Baksı Müzesi’nde 15 gün konaklayacak ve burada 2021 Anadolu Mükafatları kapsamında edebiyat alanında mükafata bedel görülen Refik Halit Karay ismine eser üreteceğini söyleyen Kırant orada bulunacağı günler için sabırsızlandığını da kelamlarına ekliyor.

Ustalarla bağ kurmalılar

Program ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Baksı Müzesi Kurucusu ve Baksı Kültür Sanat Vakfı İdare Heyeti Lideri Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, “Yüzyıl Anadolu açısından olağanüstü değişikliklerin yaşandığı bir periyot. O periyodu onurlandıran isimleri gelecekle paylaşmak istedik. Baksı Kültür Sanat Vakfı kültürel sürdürülebilirliği ana hususlarından birisi olarak benimsemiştir.Bu sürdürülebilirliğin ön şartı ise hafızanın kendini yenileyerek bir gelecek önermesidir. Bu kabulü projemize uyguladığımızda yüzyılın ustalarının genç jenerasyonla ilişkisini kurmak istedik ve 5 ana mevzuda genç birer temsilcinin ustaları ile irtibat kurabilmesi hedefi güttük. Program içeriğinin genç sanatkarların ismine katıldıkları 2021 Anadolu Ödülü’nü alan ustaya ait rastgele bir tasarım, metin, sinema ya da öteki bir teknikte üretmeleri ve ustalarıyla bu ilişkiyi kurmaları talepleri olduğunu söyleyen Koçan, “Ne yapacakları ve hangi formülle üretecekleri konusunda büsbütün özgür davranacaklar. esasen yaratıcı insanların da özgür oldukları periyotlarda gerçek yapıtlar ürettiklerine inanıyoruz” diyor.