Ohio'daki transseksüel aday Vanessa Joy, doğum adını açıklamadığı için diskalifiye edildi

Joachim

Genel Mod
Global Mod
Transseksüel bir kadının, eski adını oy pusulalarında kullanmaması nedeniyle Ohio Temsilciler Meclisi'ne adaylığı yasaklandı; bu durum, başka yerlerdeki trans adayların da benzer engellerle karşılaşacağı ihtimalini artırdı.

Ohio'nun 50. Bölgesinde Demokrat olarak yarışan emlak fotoğrafçısı Vanessa Joy, Salı günü Stark İlçesi Seçim Kurulu'ndan gelen bir mektupta eyalet Temsilciler Meclisi yarışından diskalifiye edildiği konusunda bilgilendirildi.

Komite, göreve aday olan bir kişinin, seçimden sonraki beş yıl içinde herhangi bir isim değişikliğini adaylık başvurusunda beyan etmesini gerektiren bir eyalet yasasını gerekçe göstererek, Bayan Joy'a temyiz başvurusunda bulunması için Cuma öğleden sonraya kadar süre verdi.

Ohio'da açıkça transseksüel olan ilk seçilmiş yetkililer arasında olmayı ümit eden Bayan Joy, bir röportajda heyetin kararına itiraz ettiğini ve yasaya mahkemede itiraz etmeyi planladığını söyledi.

Transseksüel bir kişinin doğum adı için bir terim kullanarak, “Bu yasanın var olduğunu bilseydim muhtemelen kurşunu ısırır ve ölü adımı yasal adımın yanına koyardım” dedi.

“Oy vermeyi yeterince önemsediğim için bunu yapardım, ancak bu, trans kişilerin girişinde büyük bir engel olacak” dedi ve birçok trans kişinin, güvenliklerine izin verme endişesi nedeniyle doğum isimlerini mühürlediklerini de sözlerine ekledi.

Bayan Joy, temyiz mektubunda, Ohio'nun aday liderinin yasadan bahsetmediğini ve ilçe seçim kurulunun, oy pusulasında yer almak için gereken düzinelerce imzayı sunduğunda endişelerini dile getirmediğini belirtti.

Ayrıca yasanın “eşitsiz uygulandığını” da savundu. LGBTQ adaylarını destekleyen ulusal bir kuruluş olan LGBTQ+ Zafer Fonu'na göre, oy pusulalarında önceki isimleri belirtilmemesine rağmen bu yıl Ohio'da en az iki trans milletvekili adayı daha sandıkta görünecek. Örgüt, bu adayların son beş yılda isimlerini değiştirip değiştirmediklerinin net olmadığını söyledi.

42 yaşındaki Bayan Joy, muhafazakar bir Hıristiyan ailesinde büyüdü. Geçiş kararını onaylamadığını söylediği babasının ölümünün ardından iki yıl önce trans olduğunu açıkladı. Ayrıca fotoğrafçı olarak çalışmak için ailenin prodüksiyon şirketini yöneten işinden ayrıldı.

Ülke genelindeki Cumhuriyetçiler, trans bireylerin tıbbi bakımını kısıtlayan ve gençlik spor takımlarının oynayabileceği umumi tuvaletlerin kullanımını düzenleyen ve zorunlu kılan bir dizi önlemi bastırırken, geçişini sosyal medyada ve bir podcast aracılığıyla duyurmaya karar verdiğini söyledi.

“Cumhuriyetçilerin Ohio'da mutlak bir baskısı var ve ben de benim yaşımdaki diğer insanlara dışarı çıkıp aday olma veya oy verme cesaretini vermek istiyorum” dedi. “Ohio'nun kırmızı eyaletinde bir trans kızın göreve aday olduğunu görürlerse, 'Ben de bunu yapabilirim' diye düşünebilirler.

Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'nde oy haklarına odaklanan hukuk profesörü Rick Hasen, Ohio yasasının pratik bir amacı olduğunu söyledi.

“Bir adayın geçmiş isimlerini bilmek istemenizin nedeni, geçmişlerindeki sabıka geçmişi veya bazı utanç verici olaylar gibi bir şeyi saklamaya çalışmalarıdır” dedi. “Seçmenler arka planı değerlendirebilmek istiyor.”

Bununla birlikte, Cleveland'daki Case Western Reserve Üniversitesi'nden hukuk profesörü Atiba Ellis, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki oy kullanma hakları tarihinde, görünüşte tarafsız olan birçok yasanın dışlayıcı olma sonucunu doğurduğunu söyledi.

“Ohio'daki transseksüel karşıtı politika ortamında, bu diskalifiye, bunun yeni bir dışlama mekanizması haline geleceği endişesini artırıyor” dedi.

Ohio Dışişleri Bakanı sözcüsü Melanie Amato, ofisin diskalifiyeden haberdar olduğunu söyledi.

Bayan Amato bir e-postada, “Yasa herkes için geçerlidir ve şu anda bu yasanın değiştirilmesi konusunda bir tartışma yok” dedi.

LGBTQ+ Zafer Fonu'nun siyasi programlardan sorumlu başkan yardımcısı Sean Meloy'a göre geçen yıl rekor sayıda trans aday yarıştı ve göreve geldi. Bu eğilimin 2024 yılında da devam etmesini bekliyor.

Bay Meloy, Ohio'nunki gibi bu tür adaylara engel oluşturabilecek yasaların kaç eyalette bulunduğuna dair hiçbir bilgi olmadığını söyledi.

LGBTQ+ Victory Fund'ın bir veri tabanına göre, 2017 yılında ABD'de açıkça transseksüel olduğu bilinen bir yasa koyucu yoktu. Bu yıl eyalet meclislerinde en az 14 trans birey var.