Oklahoma gazetesinin gizli kaydı memurları istifaya çağırıyor

Joachim

Genel Mod
Global Mod
Oklahoma kırsalındaki küçük bir gazete, yasadışı bir halka açık toplantı olarak tanımladığı bir şeyi gizlice kaydetti.

Oklahoma Valisi Kevin Stitt Pazartesi günü yaptığı açıklamada, dört McCurtain County memurunun — şerif, bir hapishane yöneticisi, bir şerif departmanı müfettişi ve bir ilçe komiseri — istifa etmesi gerektiğini söyledi. Bu yetkililerden biri, İlçe Komiseri Mark Jennings, Çarşamba günü valilik tarafından yayınlanan bir mektupta istifa edeceğini söyledi.

Ancak şerif ofisi, ilgili taraflardan en az birinin rızası olmadan yapıldığı için kaydın eyalet yasalarını ihlal ettiğini savundu. Büro ayrıca kaydın “değiştirildiğini” iddia etti, ancak nasıl olduğu net değildi.

Cuma gecesi The McCurtain Gazette-News tarafından yayınlanan kayıttan görüntüler, Güneydoğu eyaletinin Arkansas ve Teksas sınırındaki yaklaşık 31.000 nüfuslu ilçesinde şok ve öfkeye yol açtı.

1905 yılında kurulan ve web sitesi olmayan Gazette-News, ön sayfasında, 6 Nisan’da düzenli olarak planlanan ilçe komisyonu toplantısının ardından gerçekleşen uzun ve dolambaçlı bir tartışmanın transkriptlerine ve ses kliplerine bağlı bir QR kodu yayınladı.

Haftada üç kez çıkan gazete, rekorla ilgili olarak “İl Yetkilileri Gazete Muhabirlerinin Öldürülmesini ve Gömülmesini Tartışıyor” başlıklı bir makale de yayınladı.

Pazartesi günü, düzinelerce bölge sakini, ırkçılıktan şikayet eden pankartlar taşıyarak ve Şerif Kevin Clardy ile diğer ilçe yetkililerinin istifasını talep ederek, İlçe Komiserleri Kurulu’nun ofisinin önünde protesto gösterisi yaptı. Protesto beklentisiyle, bir ilçe hastanesi kilitleneceğini duyurdu.

Gösteriye katılan emekli kolluk görevlisi ve siyahi bir yerel öğretmen olan 51 yaşındaki Lonnie Watson, “Buna ne dersek diyelim – bu nefret ve toplum bundan bıktı” dedi.

1988’den beri The Gazette-News’in editörlüğünü ve editörlüğünü yapan Bruce Willingham, gizli kaydı 6 Mart’ta sesle etkinleştirilen kayıt cihazını ilçe komisyon üyelerinin toplandığı odaya bırakarak yaptığını söyledi. Toplantı bittikten sonra eyaletin açık oturum yasasını ihlal ederek yetkililerin ilçe meselelerini tartıştığını kanıtlamak istediğini söyledi.

Yetkililer kamu işlerini tartıştığı sürece kaydın yasal olduğu konusunda kendisine güvence veren avukatlara danıştığını söyledi. “Her şey devam eden bir halk toplantısıydı” dedi.

Toplantıdan sonra ses kayıt cihazını aldığını ve üç saatlik tartışmayı dinlediğini söyledi. Bay Willingham, “İlçe işleri hakkında pek çok küçük konuşma duyacağımı düşünmüştüm, ancak işler ilerledikçe tuhaf şeyler hakkında konuşmaya başladılar,” dedi.

Gazetenin yayınladığı transkripte göre, ilçe komiseri Bay Jennings, siyahların bir dereye asılmasından bahsetti. Kayıtlara göre, “Ama bu artık mümkün değil” dedi. “Bizden daha fazla hakları var.”

Gazeteye göre Jennings, Şerif Clardy ve şerifin ofisi müfettişi Alicia Manning de Bay Willingham ve The Gazette-News muhabiri oğlu Christopher Willingham hakkında şikayette bulundu.

Christopher Willingham, 2021 ve 2022’de şerifin ofisi hakkında yazdığı sekiz bölümlük bir soruşturma dizisine misilleme olarak karalandığını iddia ederek geçen ay Şerif Clardy, Bayan Manning ve İlçe Komiserleri Kurulu’na dava açtı.

Kayıttaki transkripte göre Bay Jennings, “İhtiyacın olursa burada iki büyük derin deliğin nerede olduğunu biliyorum,” dedi.

Şerif, “Bir kazıcım var” diye yanıtladı.

Bay Jennings cevap verdi: “Eh, bunlar zaten önceden kazıldı.”

Başka bir yerde, tutanağa göre, Bay Jennings, “İki veya üç kiralık katil tanıyorum, çok sessiz adamlar” dedi.

“Evet?” Bayan Manning yanıtladı.

“Ve merhamet göstermez,” dedi Bay Jennings, bir küfür ekleyerek.

Bruce Willingham, tüm ses kaydını polise ve FBI’a teslim ettiğini söyledi.

Pazartesi günü verdiği bir röportajda, “Güvenliğim için endişelendim ve kolluk kuvvetleriyle yakın bir şekilde çalışıyorum” dedi. “Cuma günü son başyazımı yazacağımı düşündüm. Bana bir şey olur sandım.”

Oklahoma City’deki Federal Soruşturma Bürosu sözcüsü, büronun soruşturmayı onaylamadığını veya reddetmediğini söyledi. Oklahoma Başsavcılığı, “McCurtain İlçesindeki durumu araştırdığımızı doğrulayabiliriz, ancak şu anda daha fazla yorum yapamayız” dedi.

Vali Stitt, Oklahoma Eyaleti Soruşturma Bürosundan yasa dışı davranış olup olmadığını belirlemesini istemeyi planladığını söyledi. Ayrıca Şerif Clardy, Bayan Manning, Bay Jennings ve İlçe Hapishanesi Yöneticisi Larry Hendrix’in istifasını istedi.

Vali yaptığı açıklamada, “McCurtain İlçesi yetkililerinden gelen korkunç yorumları duymak beni hem dehşete düşürdü hem de cesaretimi kırdı” dedi. “Oklahoma eyaletinde, özellikle de kendi ofisleri aracılığıyla toplumu temsil etmeye hizmet edenlerden gelen bu tür nefret söylemlerine yer yok.”

Şerif Clardy, Bayan Manning ve Bay Jennings, Pazartesi ve Salı günleri telefon mesajlarına ve e-postalara hemen yanıt vermedi. Bay Hendrix yorum yapmamasının tavsiye edildiğini söyledi.

Pazartesi günü yayınlanan bir bildiride, şerifin ofisi, devlet iletişim yasasının ihlallerine yönelik bir soruşturma başlatıldığını söyledi.

Açıklamada, “Medya tarafından Cuma günü yayınlanan kayıt gibi, bu kayıtların çoğu henüz düzgün bir şekilde doğrulanmadı veya onaylanmadı” denildi. “Ön bilgilerimiz, medya tarafından yayınlanan ses kaydının gerçekten de değiştirildiğini gösteriyor. Bunun motivasyonu bu noktada belirsizliğini koruyor. Bu konu aktif olarak soruşturuluyor.”

Açıklamada ayrıca sesin gazetenin transkripsiyonuyla eşleşmediği iddia edildi.

Willinghams ve The Gazette-News’in avukatı Christin Jones, Salı günü gönderdiği bir e-postada, “Doğru bir kayıt ve Oklahoma İletişim Güvenliği Yasasını ihlal etmiyor. Tam sesin Perşembe günü yayınlanması planlanıyor.”

Oklahoma, Idabel Belediye Başkanı Craig Young, Pazartesi günkü gösteriye katıldığını ve Şerif Clardy’nin ve diğer memurların istifa çağrısını desteklediğini söyledi. Siyah olan Bay Young, kayıtla ilgili yorumların topluluk değerlerini yansıtmadığını söyledi.

“Topluluğumuz o kadar ırkçı ve bölünmüş değil” dedi. “Biz öyle değiliz. Topluluğumuz adına konuşmuyorlar.”

Bruce Willingham ayrıca kayıtla ilgili yorumların “topluluğu yansıtmadığını” söyledi.

“Bu topluluk gerçekten uyumlu ve genel olarak destekleyici oldu” dedi. “Bu, yetkililerin gerçekten şok edici bir davranışı – sadece gerçekten şok edici ve şaşırtıcı.”