Şair şiiri aramaz

JoKeR

Active member
Birinci yapıtınız yayınlandığında neler hissettiniz?

Birinci yapıtım Tavan Ortası ismiyle 2018’de Dergâh mecmuasının Şubat sayısında yayımlanmıştı. Şiirimi dergiye gönderdiğimde yayımlanacağını düşünmemiştim. O periyotta Dergâh mecmuasının değerli editörü Ali Ayçil beni arayıp şiirin bu sayıda yayımlanacağını haber vermişti. Bu manada birinci şiirimin Dergâh üzere esaslı bir mecmuada yayımlanacak olması beni gururlandırmış ve beraberinde epeyce heyecanlandırmıştı.

Kitabınızı elinize alınca birinci vakit içinderda ne yaptınız?

Eksperler Beklenir, Hasan Özpolat, Lakin Yayınevi, 2022, 72 sayfa

bu biçimdesi bir periyotta kitap yayınlamak hem sıkıntı tıpkı vakitte emek isteyen bir müddetç. Bu kitabın yayımlanmasına kadar geçen süreçte yaklaşık dört yıla yakın bir emek kelam konusu. Kitabım bir kutu içerisinde elime ulaştı. Kutuyu açtım şu biçimde gelen kitapları süzdüm evvel. Bu bahsetmiş olduğum emek sürecini düşündüm. Açtım kitabı, büyük bir heyecanla sayfalarını çevirdim. Birinci yapıtım ve tahminen de çocuğuma bırakacağım en hoş miras olacak diye düşündüm.

Kitabınızı birinci kime imzaladınız?

Bu kitabı eşim ve kızıma ithaf ettim. Bu açıdan bakacak olursak birinci imzam onlarındır. Birincinin kitabı eşim ve kızım için imzaladım.

ÜNİVERSİTEDE ŞİİRLE YAKINLAŞTIM

Yazmaya nasıl başladınız?

Lise vakit içinderımdan itibaren şiiri karşı her vakit bir ilgim vardı. Lakin şiirdilk evvel müzik kelamları yazıyordum. bir daha bu biçimdelarda amatörce şiir denemelerim oluyordu. Okuduğum her şair bana şiirin altın kapılarını aralamaya başlamıştı. Edebiyat kısmını de bu ilgimden ötürü tercih etmiştim. Üniversite senelerında şiirle daha da yakınlaştık. O devirde üniversite hocam Mehmet Sümer de bir şair idi. Onun yönlendirmeleri ve takviyesi ile şiirimin hudutlarını genişletmeye başladım.

Gece mi yazarsınız, gündüz mü?

Ben, şiir yazmanın kesin bir vakti olmadığına inanlardanım. Şairin içine gündüz vakti sokakta yürürken bile şiir düşebilir. Düşebilir diyorum zira bana göre şiir insanın içine düşer. Şair şiiri aramaz. Şiirin yalnızlık işi olduğuna inanıyorum. Yalnızken şiirin şairin içine düşmesi daha kolaydır. Zira onu engelleyebilecek bir şey yoktur. Lakin yazma vakit içinderımı gözden geçirdiğimde çoklukla gece yazdığımı söyleyebilirim. Gece şiiri müellif, gündüz de o şiir üzerinde personellik yaparım.

Defter mi, bilgisayar mı?

Günümüzde hepimiz aslında cebimizde birer bilgisayar taşıyoruz. Defterlerimiz, kitaplarımız, biroldukca muhtaçlığımız onun içerisindedir. Az evvel de söylemiş olduğim üzere şiirin şairin içine düşeceği vakit muhakkak olmadığı için daha hayli o cep bilgisayarları yardıma koşuyor. İçime düşen birinci mısraları ya da şiirin tamamını evvel cep bilgisayarlarına kaydediyorum. ondan sonrasında işçiliğini yapabilmek ismine bilgisayara geçiriyorum. Bunu yadırgayanlar olabilir ancak defter ve kalemle pek haşır neşir değilim.