Sav: Mahkeme sonucuna avukattan evvel rektör Naci İnci ulaştı

BordoBereli

Genel Mod
Global Mod
Boğaziçi Üniversitesi’nin eski Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu üniversitenin genel sekreterlik bakılırsavine Dr. Nedim Malkoç’u atamasıyla ilgili mahkeme sonucuna avukatlardan önce Rektör Prof. Dr. Naci İnci’nin ulaşması, davayı açan akademisyenlerin avukatı Fırat Kuyurtay’ın reaksiyonuna yol açtı.

DW Türkçe’den Serkan Ocak’ın haberine gore, eski rektör Bulu üniversitenin genel sekreterlik vazifesine haziran ayında Nedim Malkoç’u atadı. Boğaziçi Üniversitesi’nde bakılırsavli akademisyenler, üniversite idaresine sorulmadan alınan bu karara karşı dava açtı.

Davaya bakan İstanbul Yönetim Mahkemesi, idare heyetinin hak ve yetkilerinin gasp edildiğini belirterek süreksiz nazaranvlendirme sonucunın yürütmesini durdurdu.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, tıpkı gün karara itiraz etti, sonraki gün de ikinci bir itirazda daha bulundu.

Belgeyi, bu defa bir üst mahkeme olan İstanbul Bölge Mahkemesi incelemeye aldı.

Naci İnci yeni bakılırsavlere atadı

Bu sırada Nedim Malkoç, süreksiz olarak yürüttüğü nazaranvini sürdürdü. Rektör Naci İnci, yürütmenin durdurulmasına yönelik itiraz karara bağlanmadan genel sekreteri yeni misyonlara atadı. “Taşınmaz Kıymetlendirme Komisyonu”nda yürütücü olarak nazaranvlendirildi. Malkoç, geçen hafta da üniversitenin idare konseyi toplantısına katıldı.

Heyetin öbür üyeleri Malkoç’un bu toplantıya katılmasına itiraz etti. Lakin Rektör İnci, o mahkeme sonucunın artık kararının kalmadığını, itirazın karara bağlandığını ve üst mahkemenin sonucu bozduğunu tez etti.

“Karar yazım aşamasındaydı”

Akademisyenlerin bu karardan haberi yoktu. Davayı açan öğretim üyesinin avukatı Fırat Kuyurtay’un da bu karar hakkında bilgisi yoktu. Kuyurtay, sonucu Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) sisteminde de bulamadığını anlattı:

“Prof. Dr. Naci İnci, yürütmenin durdurulması sonucunın kaldırıldığını, sonucun yazım etabında olduğunu ve gerekçeli sonucun da yakında bildiri edileceğini söylemiş oldu. Biz doğal ki UYAP dediğimiz sistem üzerinden mevzuyu denetim ettik. Sistemli olarak her gün takip ettiğimiz bir şeyden bahsediyoruz. Yürütmeyi durdurmaya karşı bir karar olmadığını gördük.”

Bunun üzerine ilgili mahkemeye giderek bu biçimde bir karar olup olmadığını sorduğunu belirten Avukat Kuyurtar, evvel kalemle akabinde mahkeme lideri ile görüştü ve sonucun çabucak hemen yazılmadığını öğrendi.

“İki biçimde öğrenmiş olabilir”

Kuyurtar, “Karar kaldırılabilir doğal ki. Üst mahkemenin hakkı var. Sonuçta bir mahkemenin verdiği sonucu bir üst mahkeme kaldırabilir” diyerek daha sonrasındaki gelişmeleri şu biçimde özetledi:

“Buradaki garabet şu: çabucak hemen bizim, davanın vekili olarak bile çabucak hemen öğrenemediğimiz bir bilgiyi, mahkeme kalemindeki gorevlilerin bile bilmesinin mümkün olmadığı bir bilgiyi Prof. Dr. Naci İnci’nin, yani Boğaziçi Üniversitesi rektörünün, yani davalı kişinin biliyor olmasıydı. Bu sonucun neredeyse 10 gün öncesinde verilmiş olduğunu biliyordu. Ve Nedim Malkoç’u faal nazaranvlere atamaya devam ediyordu.”

Bunun lakin iki biçimde mümkün olabileceğini belirten Avukat Kuyurtar, “ya UYAP sistemine kapalı biçimde sızılarak, Naci İnci’ye bu ayrıntıların verildiğini ya da atanmış rektörün yargıçları etkilemek için devreye girdiğini” söz etti.

İnci hakkında kabahat duyurusu

Avukat Kuyurtar, bu ikisinden hangisinin gerçekleştiğini bilmediklerini ve bu niçinle de Yargıçlar Savcılar Heyeti’ne (HSK) durumu bildirdiklerini deklare etti: “HSK’dan durumu incelemesini istedik ayrıyeten Naci İnci hakkında da hata duyurusunda bulunduk.”

Kuyurtar, olağan hukuk normlarına uymayan bu durumun HSK tarafınca incelenerek, değerlendirilmesini bekliyor.