Sayıştay kontrolüne takıldı: PTT’nin 2 milyar lirayı aşan ihalesi ‘doğrudan temin’ ile verilmiş

BordoBereli

Genel Mod
Global Mod
PTT’nin 2 milyar lirayı aşan posta dağıtım ve kargo ihalesinin ‘doğrudan temin’ ile verildiği ortaya çıktı. Sayıştay, “İlan yapılmadan ve teminat alınmadan gerçekleştirilen direkt temin usulü ile PTT açısından mali ve idari riskler doğmaktadır” dedi.

2 milyar liralık “Ayrım Dağıtım Hizmet Alımı” işi ile 66.2 milyon liralık araç temini ve 38.8 milyon liralık araç kiralama işi, adaba karşıt olarak “Doğrudan temin” ile verildi. Sözcü’den Ali Ekber Ertürk imzalı habere nazaran, Sayıştay raporunda bu ihaleler konusunda ‘‘Sari ve süreklilik arzeden hizmet alımlarında, ihale tarzları yerine direkt temin tekniğinin tercih edilmesi, temel prensipler kısmında yer alan, gereksinimlerin uygun kaidelerle ve vaktinde karşılanması ile rekabetin, saydamlığın, eşit muamelenin ve kaynakların verimli kullanılmasının sağlanması prensibine uygun değildir. İlan yapılmaksızın, teminat alınmaksızın ve bu prosedürdeki ihale yeterlik kurallarını arama zaruriliği bulunmaksızın gerçekleştirilen direkt temin metodu, PTT A.Ş. açısından mali ve idari riskler de doğurmaktadır” denildi.

Sayıştay raporuna nazaran PTT’nin 2020 yılı ortasında “doğrudan temin” ile verdiği büyük ihalelerden kimileri şu biçimde:

– 2 milyar 41 milyon 407 bin 558 TL kontrat bedelli ve PTT’nin asli ve daima nitelikli posta ve kargo hizmetleri için gerçekleştirilen Ayrım Dağıtım Hizmet Alımı (7 Bölge);

– Mukavele bedeli toplam 38.8 milyon TL olan, 45 Sürücü çalıştırılması ile bin 684 Adet Sürücüsüz ve Yakıt Hariç Aracın (Filo) Hizmet Alımı Sureti ile Taşıt Edinilmesi;

– Kontrat bedeli 66.2 milyon TL olan, çeşitli cinste 504 adet aracın temin edilmesi işi.