Sayıştay’dan talih oyunları tespiti: Demirören’in de ortağı olduğu Sisal Baht’a devredildikten daha sonra denetlenmemiş

BordoBereli

Genel Mod
Global Mod
Talih oyunlarının, Demirören ailesi ile İtalyanların ortak olduğu Sisal Talih şirketine devredildikten daha sonra denetlenmediği ortaya çıktı.

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine nazaran; Sayıştay, Ulusal Piyango Yönetimi Genel Müdürlüğü 2020 yılı taslak kontrol raporunda yönetimin talih oyunlarında Ağustos 2020 tarihinden beri izleme ve denetleme yetkisini kullanmadığını tespit ederek bu yetkinin kullanılmasını önerdi.

Taslak raporda baht oyunlarına ait lisansın 6 Ocak 2017 tarihinden itibaren 49 yıl müddetle Türkiye Varlık Fonu’na verildiği anlatıldı. Lisansın Türkiye Varlık Fonu tarafınca üçüncü bireylere devredildiği anımsatılan raporda, fon ile yüklenici firma içinde 29 Ağustos 2019 tarihinde imzalanan kontrata atıf yapıldı. Raporda mukaveledeki unsur yeterince “Milli Piyango Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün, lisans konusu faaliyetlerin ilgili mevzuat kararlarına uygun olarak yürütülmesini izleme ve denetleme ytesirinin gizli olduğu” anımsatıldı.

Raporda mukavelenin “Bilet satış ayrıntılarının online olarak lisans sahibi ve yönetim tarafınca görüntülenebileceği” ve “yüklenicinin kontrata mevzu talih oyunlarının ikramiye ödemeleriyle ilgili olarak lisans sahibi ve yönetim tarafınca istenebilecek her türlü data, bilgi ve belgeyi istenilen müddet ve halde sunacağı” üzere hususlara de dikkat çekildi.

Kontrata ait unsurların sıralanmasının akabinde raporda “yüklenici firmanın kelam konusu talih oyunları faaliyetlerinin yönetim tarafınca çevirimiçi olarak izlenmesine, her türlü sorgulamanın yapılabilmesine ve raporların alınabilmesine imkân verecek gerekli sistemin donanım ve yazılım olarak kurulması” ile “lisans kapsamındaki tüm talih oyunlarına ilişkin ikramiye ödemeleriyle ilgili olarak talihlinin kimlik ayrıntıları, oyunun tipi, çekiliş tabanlı oyunlarda çekiliş tarihi, biletin numarası, serisi, ödenen fiyat ve gibisi her türlü bilginin haftalık periyotlar prestijiyle ve elektronik ortamda salt okunur olarak yönetime bildirilmesi konularının gerçekleştirilmesi için gerekli teşebbüslerde bulunulması” istendi.

Sayıştay’ın tespitlerinin akabinde yönetim yanıtında 1 Ağustos 2020 – 31 Aralık 2020 tarihleri içindeki periyoda ilişkin lisans konusu faaliyetlerin ilgili mevzuat kararlarına uygunluğunun misyonlu başmüfettişler tarafınca bu yıl içerisinde denetlenmesinin öngörüldüğü söz edildi. Firmanın kuracağı yazılım ve donanım sistemlerinin teknik çalışmasının devam ettiği de açıklandı.