Sinemanın klişeleri belgesel oldu

JoKeR

Active member
“Yönetmen olmak istiyorum”, “Sinema benim yaşamım”, “Benim senaryom iki dakikada anlatılabilecek bir şey değil”, “Klişeye düşmemeye çalıştım, düzgün bir iş yaptım” üzere sinema klişelerini ya kullanmış ya da etrafımızda sinemayla ilgilenen şahıslardan duymuşuzdur. “niçin Sinema” isimli geçersiz belgesel (mockumentary) çeşidindeki imal, bir sinema eğitimine katılan bireylerin atölye müddetince başından geçenleri, bu biçimde zarfında kullanılan basmakalıp sözleri komik bir lisanla anlattı. Yönetmeliğini Koray Sevindi’nin, senaryosunu ise Seyit Mehmet Yıldız, Hasan Aktaş ve Sevindi’nin yaptığı belgesel sinema, cumartesi günü BİSAV’da galasını gerçekleştirdi.

BİLDİKLERİNİZİ BİR DE BU TÜRLÜ İZLEYİN

Filmde; atölyede tanışarak arkadaş olan Kerim, Berkay, Sertaç ve Ahmet’in sinema seyahati, mülakat sürecinden sertifika merasimine kadar karakterlerin görüşleri ve flashback sahnelerle seyirciye aktarılıyor. Eğitim ilerledikçe iştirakçiler sinema çekiyor, çektikleri işler başka iştirakçiler tarafınca yorumlanıyor. “Çocuk oyuncuyu nereden buldun”, “Burada vermek istediğin bildiri ne”, “Filmi anlamadım yapmak istediğini açar mısın” üzere her sinema söyleşisinde sorulan sorular direktörlere yöneltiliyor.

Klişenin kolaycılık olduğu kadar garanticilik de olduğunu söyleyen direktör Koray Sevindi, düzgün bir çıkış noktası olarak gördüğünü söyleyerek şu değerlendirmede bulundu: “Klişe; işe yaramış ve epey fazla uygulanmış olduğu için, öğrencilere değerli bir referans. Kendi dünyası ve niyetine bakılırsa revize etmesi değerli. Yeşilçam’da da olan bir şey klişe. Birbirini tekrar eden şeylerin kullanılması, risk almamak demek. Ortalama izleyiciyi hedefliyorsak, klişelerden beslenmek, onların kendi dünyasında olan, karşılaştıkları, bildikleri şeyleri anlatmak aslında kolaycılık. Fakat bilhassa televizyon dizileri için mantıklı ve daha garanti bir şey.”

Koray Sevindi

ONU YALNIZCA SEN DÜŞÜNMEDİN

Sevindi, yapıtını geçersiz belgesel çeşidinde yapmasının sebebini ise yaşadıkları süreçlerin teğe bir uyarlamasını gerçekçi bir tabanda sunmanın en düzgün yolu olduğunu lisana getirdi. Yaklaşık 10 yıldır sinema eğitimlerinin mülakatlarına giren Sevindi ve arkadaşları, yıllar içerisinde karşılaştıkları durumları not alarak sinemaya aktarmak istemiş. Yazarken ve çekerken hayli güldükleri bir iş olduğunu belirten Sevindi, senaristlerden birisinin, kendi mülakatını sinemaya eklediğini kelamlarına ekledi.

Sinema okullarında işinin izlenmesini isteyen direktör, tüm bu gerçekliği tiye alma niçinlerini ise “Sinema atölyelerinde fazlaca mülakat yaptık. Onlarda gördüğümüz; genelde biroldukça kişi kimi şeyleri kendisinin düşündüğünü, kimi farkındalıkların yalnızca kendisinde olduğunu düşünüyor. Sinema yapmaya çalışan, sinemayla ilgilenen öğrencilerde gördüğümüz bu üslup olayları göstermek, ‘Siz tek değilsiniz, her insanın bu biçimde bir seyahati var’ demek, biraz da farkındalıklarını artırmak istedik” diye deklare etti.

BELGESEL DE GERÇEK DEĞİL

Yapımdaki dört ana karakteri dört arketip üzerinden oluşturduklarını söz eden direktör, “Carl Gustav Jung’un art tiplerinden hareket ettik. Kral, savaşçı, büyücü ve aşık diye. Karakterlerin özelliklerini bunun üzerinden çizdim. Arketiplerin baş harflerini karakter isimleri yaptık; kral Kerim, büyücü Berkay, savaşçı Sertaç, aşık Ahmet diye. Yani bu biçimde de bir tarafı var, ona da bir gönderme yapmış olduk. Ayrıyeten bu üretimle, belgeselin de bir direktör işi olduğunu bilmelerini, farkında olmalarını ve ‘acaba mı’ sorusunu sormalarını istedim. Zira genelde beşerler belgesele yüzde yüz gerçekmiş üzere yaklaşıyor” dedi.