Titanik dalışına kadar sınır tanımayan kaşif Hamish Harding, 58 yaşında öldü

Joachim

Genel Mod
Global Mod
Bir havacılık patronu ve tutkulu bir kaşif olan Hamish Harding, hem gökleri hem de derinlikleri keşfetmeyi kendisine görev edinmiş, ona Guinness Rekorlar Kitabı’nda bir yer kazandırmış ve en sonunda onu, kaderini belirleyecek şekilde yaklaşık iki buçuk moloza düşmesine yol açmıştır. Yıllar önce Titanik, Atlantik yüzeyinin yarım mil altından geçti.

Diğer dört kişiyle birlikte seyahat ettiği denizaltı, Pazar günü ana gemisiyle bağlantısını kaybetti. Geziye sponsor olan şirket OceanGate Expeditions, beş günlük çok uluslu bir aramanın ardından Perşembe günü beş kişinin de öldüğünü söyledi. ABD Sahil Güvenliği Perşembe sabahı gemiden enkazın Titanic’in pruvasından yaklaşık 1500 fit uzakta deniz tabanında bulunduğunu söyledi.

Bay Harding 58 yaşındaydı.

Pazar sabahı alçalmaya yaklaşık bir saat 45 dakika kala, özel deniz keşif şirketi OceanGate tarafından işletilen 22 fitlik silindirik titanyum ve karbon fiber dalgıç Titan ortadan kayboldu ve Massachusetts büyüklüğünde bir alanda çılgınca bir aramaya yol açtı ve günlerdir kötüye gidiyor dünya çapında manşetler.

Malezya Havayolları’na ait 370 sefer sayılı uçuşun 8 Mart 2014’te Kuala Lumpur, Malezya’dan Pekin’e giderken ortadan kaybolmasından bu yana muhtemelen denizdeki en yüksek profilli arama göreviydi. Boeing 777 uçağının hiçbir önemli parçası bulunamadı.

Birleşik Krallık doğumlu kurucusu ve Dubai merkezli bir dağıtım ve havayolu işletme şirketi olan Action Aviation’ın Başkanı Bay Harding’e Pakistanlı milyarder Shahzada Dawood ve oğlu Suleman Dawood; tanınmış bir Titanik uzmanı olan Fransız dalgıç Paul-Henri Nargeolet; ve OceanGate’in kurucusu ve CEO’su Stockton Rush.

Yolcular, tarihin en etkileyici deniz trajedisinin kalıntılarını görmek için yüzeyin yaklaşık 13.000 fit altına dalma ayrıcalığı için her biri 250.000 $ ödedi. RMS Titanic, 1912’de, ilk yolculuğunun dört gününde bir buzdağına çarptı ve Newfoundland’in yaklaşık 400 mil açığında battı. 1.500’den fazla insan öldü.

Turun başlangıcında, Bay Harding bu fırsatı beklenmedik bir şans olarak değerlendirdi. Cumartesi günü bir sosyal medya gönderisinde “40 yılın en kötü Newfoundland kışı nedeniyle, bu görev muhtemelen 2023’te Titanik’e yapılacak ilk ve tek insanlı görev olacak” diye yazdı.

Bay Harding, keşif gezisinde kendisinden “görev uzmanı” olarak da bahsetti.

2021’de verdiği bir röportajda, Mariana Çukuru’ndaki okyanusun en derin kısmı olan Challenger Derinliği’ne rekor bir dalış yaptıktan sonra kendi kaderini tahmin ediyor gibiydi.

Batı Pasifik Okyanusu’nun yaklaşık 16.000 fit altında, Everest Dağı’ndan daha derin olan bu dört saatlik, 15 dakikalık yolculuk, onu Titanik bölgesinden neredeyse üç kat daha derine götürdü. Amerikalı kaşif Victor Vescovo ile yapılan bu keşif, Guinness Rekorlar Kitabı’nda iki ödül aldı: insanlı bir geminin tam deniz derinliğinde kat ettiği en uzun mesafe ve orada tek dalışta geçirilen en uzun süre.

O zamanlar Esquire Middle East dergisinin belirttiği gibi, Ay’ın yörüngesinde dönen veya Ay’a inen 24 astronotun ve Everest Dağı’nın zirvesine başarıyla tırmanan binlerce astronotun aksine, Challenger Deep’in dibine şimdiye kadar yalnızca 18 kişi seyahat etmişti.

Riskleri biliyordu. Hintli bir haber dergisi olan The Week’e “Bir şeyler ters giderse geri dönmezsiniz” dedi. Ama iş hayatında ve maceralı hayatında onu kabullenmiş görünüyordu.

Ticari ve ticari jetleri uçurmak için lisanslı bir pilot olan Bay Harding, 2017’de Antarktika’ya ilk düzenli iş jeti servisini başlattı ve Wolf’s Fang adlı yeni bir buz pistine Gulfstream G550 indirerek Action Aviation’ın hizmetini vaftiz etti.

Yaşam boyu bir uzay hayranı olarak, 2016 yılında Apollo 11 astronotu ve ayda yürüyen ikinci adam Buzz Aldrin ile Antarktika’ya gitti. 86 yaşındaki Bay Aldrin, Güney Kutbu’na ulaşan en yaşlı kişiydi. Dört yıl sonra, Bay Harding, 12 yaşında bu başarıya ulaşan en genç kişi olan oğlu Giles ile benzer bir yolculuğa çıktı.

2019’da Bay Harding, eski Uluslararası Uzay İstasyonu komutanı Albay Terry Virts ile birlikte Qatar Executive Gulfstream uzun menzilli G650ER ile Kuzey ve Güney Kutupları boyunca dünyanın en hızlı çevresini dolaşmayı tamamladığında, eski bir astronotla başka bir rekor kıran projeye girişti. iş jeti.

Haziran 2022’de, Jeff Bezos’un uzay turizmi şirketi Blue Origin’e ait New Shepard uzay aracıyla uzayın kenarına yaklaşık 60 mil uçtuğunda nihayet kendisi de astronot olmanın harikasını deneyimledi.

Geçen yıl Business Aviation Magazine’e verdiği bir röportajda, “Sıvı hidrojen/oksijen fırlatma aracı, kapsülü Dünya’nın 350.000 fit yukarısındaki uzayın kenarına götürdüğünde,” dedi, “üstünüzdeki gökyüzü tamamen, tamamen siyah, hatta doğru . “güneşin yanında.”

Albay Virts, BBC’ye verdiği bir röportajda, ömür boyu süren ve erkek çocukların macera kitaplarından esinlenilmiş gibi görünen dramatik maceralara rağmen, Bay Harding’in doğası gereği “heyecan arayan değil, bir kaşif” olduğunu söyledi.

Bay Harding görünüşe göre kabul etti. Challenger Deep misyonunu tartışırken, cesaretten çok bilimi vurguladı.

Bir Esquire röportajında, “Bir kaşif ve maceracı olarak, bu keşif gezisinin Dünya gezegeni hakkındaki ortak bilgimize ve anlayışımıza katkıda bulunmasını istiyorum” dedi. Deniz tabanından “yeni yaşam formları içerebilecek ve hatta muhtemelen gezegenimizde yaşamın nasıl başladığına dair daha fazla bilgi sağlayabilecek” örnekler toplamaktan bahsetti.

“Ve bu uzak çevrede insan kirliliği belirtileri arayarak,” diye devam etti, “okyanuslarımızı korumaya yönelik bilimsel çabalara yardım etmeyi ve gelecek bin yıl boyunca gelişmeye devam etmelerini sağlamayı umuyoruz.”

George Hamish Livingston Harding, 24 Haziran 1964’te Londra, Hammersmith’te doğdu.

Her zaman gökyüzüne ve ötesine çekildi. Business Aviation röportajında ”Apollon’a iniş gerçekleştiğinde 5 yaşındaydım” dedi. “Büyüdüğüm Hong Kong’da ailemle eski siyah beyaz bir televizyonda olayı izlediğimi hala hatırlıyorum.”

“O olay bir bakıma hayatımın gidişatını belirledi” diye devam etti. “Bundan sonra her şeyin mümkün olduğunu hissettik ve şimdiye kadar aya paket turlar olacağını varsaydık.”

13 yaşında Kraliyet Hava Kuvvetleri öğrencisi oldu ve Chipmunk eğitim uçağını uçurdu. Pilot lisansını 1985 yılında Cambridge Üniversitesi’nde kimya mühendisliği ve bilim dalında okurken aldı.

1990’larda bilgi teknolojisinde bir kariyer inşa etti ve Bangalore merkezli bir şirket olan Logica India’nın Genel Müdürü oldu. Bu sektörde kazandığı parayla 1999 yılında özel bir yatırım şirketi olan Action Group’u kurdu. 2002 yılında Action Aviation’ı kurdu.

Hayatta kalanlar hakkında bilgi hemen mevcut değildi.

Business Aviation’a verdiği demeçte, başlangıçta geçen yıl Haziran ayında yapılması planlanan Titanik dalışının “maalesef dalgıç önceki dalışında hasar gördüğü için” ertelendiğini söyledi. Bunun yerine, bu yaz 20 aile üyesi ve arkadaşıyla Tanzanya’daki Kilimanjaro Dağı’na tırmandı.

Kaşifler Kulübü’nün Orta Doğu Bölümü Başkanı Bay Harding, sınır ötesi girişimlerinin riskleri sorulduğunda, “Bana göre, bunların tümü, başlamadan önce iyice anlaşılan hesaplanmış riskler” dedi.

“Bu fırsatları aramadığımı eklemeliyim,” diye devam etti. “İnsanlar onları bana getirme eğiliminde ve ben her zaman ‘Evet!’ diyorum.”