Türkçe söyleyerek tanınmak gurur verici

JoKeR

Active member
Tüm Türkiye önünde birinci defa mikrofonu eline aldığında sarı küt ve kahküllü saçlarıyla 15 yaşında minik bir kız çocuğu olan Güneş Taşkıran, bugün 22 yaşında küresel müzik listelerinde yer alan tanınmış bir müzikçi olarak karşımıza çıkıyor. 2014 yılında birinci sefer sahneye çıkarak müzik söylemiş olduği O Ses Türkiye Çocuklar programındaki Güneş, “Dua” müziğinin kelamlarında söylemiş olduği üzere 7’sindeki üzere 20’sinde, elinde mikrofon ve inandığı kelamları yazıp, bestelemeye devam ediyor.

Ses tellerini kullanmaya başladığından beri müzikle iç içe olduğunu söyleyen Güneş, 01 Aralık 1999 tarihinde İstanbul’da doğmuş. Müziğe genç yaşlardan itibaren ilgi duyuyor ve 9 yaşından beri müzik kelamı yazıyor. M.O.B Entertainment ailesinin yükselen bayan sanatkarı Güneş 2020 yılı için planlanan 4 single çalışmasıyla meslek basamaklarını adım adım tırmanarak; Hala, Yola Koyul, Yüreğimde Taşıyorum ve Kayboldum ile editörler tarafınca dikkat çekmeyi başarıyor. Geçtiğimiz aylarda ses getiren çalışması Dua ile Viral listelerde yerini aldı. Türkiye’de RnB-Pop müziğe orijinal bir sound getirmeyi hedefleyen Güneş, müzikle daha fazla beşere ulaşıp, kalplere dokunup, daha fazla değişime sebep olmak istiyor.

EQUAL’IN YENİ YILDIZI

Türkçe rapin son senelerdaki tanınan ismi Güneş, Uzi ile MOB Entertainment etiketiyle yayınlanan “Dua” düetiyle tanındı. YouTube’ta 44 milyon 122 bin dinlenmeye sahip olan modül, Apple Music ve Spotify üzere platformlarda da uzun müddet tepede kalmıştı. Küresel ve lokal liste muvaffakiyetlerini, evvel Apple Music’in “Yıldızı Parlayanlar Türkiye” projesinin “Yükselen Yıldız” sanatkarı olarak, çabucak akabinde da Spotify’ın küresel müzik programı EQUAL’ın listesinde yer alarak taçlandırdı. Spotify’ın müzik dalında bayan eşitliğini güçlendirmek üzere tanıttığı küresel müzik programı EQUAL’ı geçtiğimiz yıl başlamıştı. Müzik bölümünde yer alan bayan içerik oluşturucuları tek bir marka altında destekleyen bu küresel program kapsamında, seçilen sanatkarlar dünyaca ünlü Times Meydanı’nda “EQUAL” etiketiyle uzunluk gösterme imkanını buluyor.

Daha evvel Ajda Pekkan, Göksel, Hadise ve Gülçin Ergül üzere isimlerin yer aldığı devasa billboard geçtiğimiz günlerde Güneş’e konut sahipliği yaptı. Takviyenin akabinde fazlaca uygun yansılar aldığını ve motivas-yonunun inanılmaz yükseldiğini söyleyen Güneş, “Bu coğrafyadan bir sanatkarın Türkçe müzik söyleyerek, dünyanın en değerli spotlarında görünür olması gurur verici” diyor. Dijital müzik platformlarında yaklaşık sekiz milyon sanatçı var ve günde 60 bine yakın yeni müzik yükleniyor. Tüm sayıları topladığımızda bu platformların dala kazandırdığı müzikler, ayda 1,5 milyon yılda ise 20 milyondan fazla. “Bu kadar müzik içinden sıyrılıp farkındalık yaratmak pek kolay olmuyor” diyen Güneş, büyük oranda algoritmaların ve verilerin karar verdiği bu platformlarda, elinden geldiğince özgün olabilmeye itina gösterdiğini söylüyor.

KENDİ İSMİMİ TERCİH ETTİM

Yeni kuşak bir epeyce müzikçinin tersine mahlasla değil de kendi ismiyle tanınmayı seçen Güneş, “Sahne ismi yahut mahlas seçme talihim olduğu biçimde farklı bir isme muhtaçlık duymadım. Kendime daha manalı, beni daha düzgün tanımlayan bir isim bulamazdım” diyor. Çok sevdiği bu ismi ona bir daha fazlaca sevdiği annesi vermiş. “Güneş” ismi ona bebekliğinden beri sarı saçlarıyla dikkat çekmesinin epeyce ötesinde, annesinin onu kendi hayatının güneşi olarak görmesinden dolayı koyulmuş. “Annem bana gebe kaldığında tek başınaymış, hayatının en makûs periyodunda beni bir umut ışığı olarak görmüş. Ben doğduktan daha sonra bu karanlıktan kurtulacağına inanmış ya da bu biçimde olmasını dilemiş ve bu biçimdece adımı ‘Güneş’ koymuş” diyor.

MÜZİK PEMBE GÖZLÜĞÜM OLDU

Müzik dinlemeyi seven bir ailede büyüdüğünü söyleyen Güneş, “Kendimi bildim bileli de müzik söylüyorum. Müziği keşfettiğimde kendime sonsuzluğa açılan bir kapı bulmuş üzere hissetmiştim vakit geçtikçe o kapının anahtarını buldum ve birinci müziğimi yazdığımda artık içerdeydim” diyor. Pek de keyifli bir çocukluk geçirmediğini söz eden Güneş, “Mutsuz olmam için tüm şartlar epey uygundu” diyor. Müzik ile tanıştığı, uğraştığı için her gün şükrettiğini; müziğin hayatını güzelleştiren şey olduğunun da altını çiziyor. Genelde bardağın dolu tarafını görmeyi tercih ettiğini tabir eden Güneş, “Müzik pembe bir gözlük üzere ömrümdeki aksilikleri görmemi engelledi, daima farklı taraflara bakabildim” diyor.