“Türkiye’nin Gençleri” araştırmasının sonuçlarını yazan Yeni Şafak müellifi: Telaş verici buldum

BordoBereli

Genel Mod
Global Mod
Yeni Şafak müellifi İsmail Kılıçarslan bugünkü yazısında Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nun “Türkiye’nin Gençleri” araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

Araştırmanın 15-30 yaş ortası 8.000 kişi ile yapıldığını belirten Kılıçarslan ‘Gelecek beş yıl içerisinde ömrünüzün ne tarafta değişeceğini düşünüyorsunuz?’ sorusuna yüzde 22’nin ‘Olumsuz olacak’, yüzde 34’ünün “değişmeyecek” yüzde 44’ünün de “olumlu istikamette değişecek” yanıtını verdiğini yazdı.

“Doğrusu bu sonuçları kaygı verici buldum. Kaygı verici zira iki gençten birinin ‘umudum yok’ dediği bir ülkemiz var” diyen Kılıçarslan, “Mutlu olmak için ne lazım?” sorusuna yüzde 25’inin para karşılığının verdiğini belirterek bu kararı da kaygı verici bulduğunu yazdı.

Araştırma kararına göre, gençlerin yüzde 8,5’inin uyuşturucu yüzde 35’inin de alkol kullandığını ve bunun epeyce telaş verici bir sorun olduğunu belirten Kılıçarslan, şu biçimde devam etti:

‘Çevrenizde kullanan var mı?’ sorusuna verilen karşılıklar ise daha da umut kırıcı. Uyuşturucu kullanması yüzde 13, alkol kullanması ise yüzde 53. Burada hem iktidara, hem siyaset üreticilere, birebir vakitte sivil toplum kuruluşlarına devasa bakılırsavler düştüğü açık. Doğrusu, 15-30 yaş ortası 100 gencimizden 13’ünün uyuşturucu kullandığı bir ülkede an itibariyle ne yapıyorsak bırakıp bu sorunun tahlili için kolları sıvamak lazım. Her tabanda ısrarla söylemiş olduğim bir şey var. ‘Uyuşturucu tacirlerine göz açtırmamak’ ile ‘uyuşturucu kullanmasının azalması’ içinde manalı bir bağ yok. Bu, öteki usullerle, diğer önlemlerle halledilebilecek bir sorun.”

Kılıçarslan, “Din ile ilginizi nasıl tanımlarsınız?” sorusana gençlerin yüzde 3,5’inin “deistim” karşılığını verdiğini belirterek “E yani sormayalım mı artık ‘ben şayet olmazsam din elden gider’ türküsü çağıran hokkabazlara. Hani imam hatip okullarında deistlerin oranı yüzde 40 idi? Hani Rambo’ydunuz, yılan yiyordunuz? Hani çocuklarımızı imam hatiplere yollamamamız hayrımıza olurdu? Hani Allah’ın dini perişan olurdu siz olmasanız?’”

Yazının tamamını okumak için