UC Berkeley töreninde öğrenci protestosuna yüzlerce kişi katıldı

Joachim

Genel Mod
Global Mod
Öğrenci protestolarıyla eşanlamlı hale gelen bir kampüse yakışan Cumartesi günü Kaliforniya Üniversitesi Berkeley'deki mezuniyet töreni, gösterilerle Filistin yanlısı aktivizm arasındaki çizgiyi bulanıklaştırdı.

Üniversitenin rektörü Carol Christ saat 10:45 civarında okulun Memorial Stadyumu'nda sahneye çıktığında mezunlardan birkaç yuhalama yükseldi. Ancak Berkeley'deki Sproul Plaza'da yaklaşık üç hafta boyunca kamp yapan öğrencileri tanıyan ilk sözleri alkış aldı. “Gazze'deki şiddetin vahşetini tutkuyla hissediyorlar” dedi. “Ben de bu korkunç trajediden derinden rahatsız oldum.”

Şansölye konuşmasını sürdürürken, tribünlerdeki kalabalığın arasından düzinelerce öğrenci, ellerinde “Teslim” yazan pankartlar ve en az on Filistin bayrağıyla ayağa kalktı. “Hey hey, ho ho, işgal durmalı” ve “UC tasfiye edilmeli” diye slogan atmaya başladılar. Ayrıca, “Protesto olmasaydı Berkeley olmazdı” diyen öğrenci topluluğu başkanı Sydney Roberts'ın konuşmasını da kestiler.

Bayan Roberts, kampüsteki aktivizmden duyduğu gururu ve Gazze'deki çatışmadan etkilenenlere duyduğu şefkati dile getirerek konuşmasına devam etti. Tezahüratlar durmadı. Rektör yardımcısı ve öğrenci dekanı Sunny Lee sözünü kesti ve töreni bozmaya devam edenlerin ayrılmalarının isteneceği konusunda uyardı. Bu, çoğu bölümde oturan, çoğunluğu öğrenci ailelerden oluşan konuk kalabalığının tezahüratlarıyla karşılandı.

Şarkı söylemeye katılan öğrencilerden biri de çevre bilimleri mezunu olan 23 yaşındaki Greta Brown'du. Şapkasını, cübbesini ve “Filistin” yazan atkını giyerek, kampüste son zamanlarda yaşanan gerginlikleri hissettiğini ve öğrenci arkadaşlarına destek olmak zorunda kaldığını söyledi. “Bunun gerekli olduğunu hissettim” dedi.

Yaklaşık 50 kişilik bir grup daha sonra ana sahnenin arkasındaki boş stadyum koltuklarını işaretleyerek ilahilerine devam etti. Yüzlerce Berkeley mezunu ayağa kalktı ve kendilerine katılmak üzere belirlenen öğrenci alanını terk ederek sahne arkasındaki kalabalığı yaklaşık 500'e çıkardı.

Bayan Lee, güvenlik personelinin protestocuları uzaklaştırmaya başlayacağı konusunda uyardı. Konuşmacıyı duraklattı ve stadyumda yaklaşık beş dakika boyunca Journey'in “Don't Stop Believin'” şarkısı çalındı. Sonunda protestocu öğrencilerin önünde daha fazla güvenlik gücü toplandı. Kapanış töreni sona erdiğinde göstericilerin çoğu, Filistin bayrakları ve aralıksız sloganlar eşliğinde hoparlörlerin arkasından yavaşça stadyumun üstündeki salona doğru ilerledi.

Protestoya devam etmek için yaklaşık 100 protestocu stadyumun dışındaki sokakta toplandı. Siyonizm'i kınayan tabelalar astılar ve mezunlardan okula bağış yapmamalarını istediler.

21 yaşındaki son sınıf öğrencisi Sahar Enayati, “Bunun unutulmaz bir mezuniyet olduğunu düşünüyorum” dedi.