Ulusal Eğitim Bakanı Özer: Mülakatlarda kimi tarikat ve cemaatlerin öncelendiği tezi asla hakikat değil, dışarıdan hiç bir müdahale yok

BordoBereli

Genel Mod
Global Mod
Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, tartışma konusu olan mülakatlarla ilgili, “Mülakat kanunda var. Bu bakanlığın tercihi değil. Kaldırılabilir lakin bunu kaldırmak meclisin iradesinde. Bizim kanun teklifi verme yetkimiz yok biliyorsunuz” dedi. Bakan Özer mülakatlarda birtakım tarikat ve cemaatlerin öncelendiği, mülakat neticelerina müdahale edildiği tarafındaki argümanlara hayli kesin bir biçimde, “Bunlar asla gerçek değil. Dışarıdan hiç bir müdahale yok. Bu ülkede tek bir Ulusal Eğitim Bakanlığı var ve orayı da ben yönetiyorum” diye yanıtladı.

HaberTürk müellifi Nagehan Alçı’nın sorularını yanıtlayan Özer, KPSS’de birinci olup mülakatta elenen isim ile ilgili, “Süreç işliyor, itiraz eder, mahkemeye gider…İtiraz süreci bitti, ayın 14’üne kadar incelenip yanıt verilecek” dedi.

“KPSS ve mülakat sonuçları yüzde 97 oranında örtüşüyor”

KPSS ve mülakatların yüzde 97 oranında örtüştüğünü tabir eden Özer, şunları kaydetti:

“kimi vakit çeşitli sebeplerden kaynaklanan farklılıklar olabiliyor. Bakın Nagehan Hanım öğretmenlik özel nitelikler gerektiren bir meslek. Size John Nash örneği vereyim. Çok büyük bir dehaydı fakat uygun bir öğretmen olabilir miydi? Yani kimi vakit donanımlı, bilgili de olsanız anlatma kabiliyeti üzere temel bir alanda eksikseniz nasıl öğretmenlik yapacaksınız? Ya da kekeme iseniz örneğin… Örnek veriyorum, somut bir olay üzerine konuşmuyorum. Öğretmenlikte işin pedagojik, ruhsal boyutu da var, bunu unutmayalım. özetlemek gerekirsesı eğitim üzerinden, gençler üzerinden siyaset yapılmasını gerçek bulmuyorum. Bakın Kılıçdaroğlu sizin kanalda çıktığı yayında ‘Ben aslına bakarsanız Ulusal Eğitim Bakanı ile görüşmeye gitmedim’ dedi. Nagehan Hanım ben herkesle görüşürüm. Emel görüşmek olsaydı, hakikat bir lisanla randevu istenseydi niye görüşmeyeyim? Kaldı ki Kemal Beyefendi ben bakan olduğumda bir ‘hayırlı olsun’a geldi mi? CHP’den küme başkanvekili ve diğer vekiller daha evvel geldiler, görüştük. Bizim herkese kapımız açık. MEB epeyce şeffaftır. Bizim bilinmeyen gizli işimiz yok.”

Bakan özer, üniversite öğrencisi olduğu ve yetki kapsamına girmediği için Enes Kara hakkında yorum yapmak istememiş

Bakan Özer’e intihar eden Enes Kara’yıda sorduğunu belirten Alçı bakanın üniversite öğrencisi olduğu ve yetki kapsamına girmediği için yorum yapmak istemediğini belirtti.

Alçı, Bakan Özer ile ilgili izlenimini, “Mahmut Beyefendi en aşağıdan en üste her ayrıntıyı takip eden bir yönetici. Her şeyle şahsen kendi ilgilenmek istiyor. Ayrıntıcı. Süratli konuşuyor. Sonuç odaklı. Bence siyasetçi değil bürokrat istikameti ağır basıyor” diyerek aktardı.

“Şu an alarm verilmesi gereken bir durum kelam konusu değil”

Bakan Özer, okullardaki olay sayıları ile kapanan sınıflara ait olarak şöyleki konuştu:

“Toplumda artan olay sayılarına paralel bir durum yok okullarda Nagehan Hanım. Bugün prestiji ile kapalı sınıf sayısı 3986. Bu da 850 bin sınıf ortasında yüzde 0,5’ten az bir oran demek. Ekimde 8000-9000 sınıfın kapandığı olmuştu. ötürüsıyla şu an alarm verilmesi gereken bir durum kelam konusu değil. esasen sistem fazlaca uygun oturdu ve dataları büsbütün şeffaf bir biçimde paylaşıyoruz.”

“Hızlı test onaylanınca okullarda test yapıp sınıf kapamayı en aza indireceğiz”

Öğretmenlerde aşılama oranının Avrupa ülkelerindeki oranın üzerinde olduğunu söyleyen Bakan Özer,Bursa’da iki meslek lisesinin işbirliği ile imal edilen antijen test kitinden bahsetti. “Onay için bu kitler şu an Sıhhat Bakanlığı’nda” diyen Özer, “İkinci periyoda yetiştirmeye çalışıyoruz. Onay çıkarsa 7 Şubat’a hazır olacak. bu biçimdece sık hadise görülen yerler başta olmak üzere sınıflarda test yaparak sınıf kapanmasının önüne geçmeye çalışacağız” sözlerini kullandı.

Alçı Bakan Özer’in bahsetmiş olduğu kitlerle ilgili şu ayrıntıları aktardı:

“İlk etapta 10 milyon kit üretilecekmiş. Bu kitler birden çok defa kapanmış sınıflar başta olmak üzere yoğunluk gösteren yerlerde kullanılacak. Yurt haricinden gelen kitlerin maliyeti kesim başı 3 dolar iken bu kitler 1 dolara mal ediliyor.”

“Okulları açık tutmak artık bir ulusal güvenlik meselesidir!”

Hadise sayılarındaki artışla birlikte okulların kapatılması tarafında başlayan telaffuzları eleştiren Bakan Özer, “Restoranlar, oteller, kafeler kapanmadan okullar kapanamaz. Okulları açık tutmak artık sadece eğitim sıkıntısı değil, hem de bir ulusal güvenlik meselesidir!” dedi.

CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun KPSS’de yüksek puan alıp mülakatta elenenlerle ilgili Danıştay sonucuna işaret ettiği açıklamalarına da cevap veren Özer, “Açıkça yanlış bilgi vermiş. En azından bu biçimde bir karar olmadığı netleşmişken çıkıp düzeltmesini beklerdik. Yaptı mı CHP Genel Lideri bunu? Hayır. İşte bu biçimde temelsiz argümanlarla MEB’i yıpratmaya çalışmak bütün ülkeye ziyan veriyor” diye konuştu.

TILAYIN – Ulusal Eğitim Bakanlığı’ndan Kılıçdaroğlu’nun “Danıştay’ın sonucuna uyulmuyor” argümanına cevap

Nagehan Alçı’nın yazısının tamamını okumak için .