Uyuşturucu Baltimore'da Yaşlılara Zarar Veriyor: 5 Bulgu

Joachim

Genel Mod
Global Mod
Son altı yılda Baltimore, Amerika'nın en ölümcül uyuşturucu salgınlarından birini yaşadı. Şaşırtıcı bir şekilde ölümcül aşırı dozlardan sıklıkla etkilenen bir grup var: 50'li yaşların ortaları ile 70'li yaşların başı arasındaki siyah erkekler.

Şehir nüfusunun sadece yüzde yedisini oluşturmalarına rağmen uyuşturucuya bağlı ölümlerin neredeyse yüzde 30'unu oluşturuyorlar; bu ölüm oranı ülkenin geri kalanına göre 20 kat daha yüksek.

Haberler ve Baltimore Banner tarafından daha önce yayınlanmamış otopsi raporlarına, 100'den fazla röportaja ve yeni veri analizine dayanan bir araştırma, olayların az fark edilen “kayıp nesil”in bir parçası olan bu adamlar üzerindeki etkisini ortaya çıkardı.

Baltimore'da 1951 ile 1970 yılları arasında doğan çok yüksek sayıda siyah erkek, onlarca yıldır aşırı dozdan ölüyor.

1993'ten bu yana uyuşturucu dalgasında 4.000'den fazla insan öldü: önce eroin ve crack, ardından reçeteli opioidler ve şimdi de Amerika'nın şimdiye kadar gördüğü en ölümcül uyuşturucu tehdidi olan fentanil.

Şaşırtıcı sayıda yaşlı beyaz erkek ve siyah kadının da ölmesine rağmen, bu gruptaki ölümcül aşırı doz vakaları Baltimore'daki oranı diğer şehirlerin çok üstüne çıkardı..

Bugün, fentanilin şehrin uyuşturucu tedarikine dahil edilmesi, ölüm oranını yeni boyutlara taşıdı. Bu nesildeki siyahilerin, salgının en yoğun olduğu dönemde kanser veya Kovid'den ziyade aşırı dozdan ölme olasılığı daha yüksek; Kalp hastalıklarının yanı sıra uyuşturucular da en yaygın ölüm nedenidir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri istatistiksel analiz ve gözetim direktörü Robert Anderson, “Bunun gibi başka bir durumu hayal edemiyorum” dedi.

Bu adamların birçoğu artık yaşlılara yönelik toplu konutlarda yaşıyor; bölge sakinlerine göre burada uyuşturucular saklanıyor.

Onlarca yıldır bağımlılıkla mücadele eden yalnız büyükanne ve büyükbabalar ve emekliler, uyuşturucu satın almanın koridorda yürümek kadar kolay olabildiği binalarda birdenbire yasadışı cazibelerle çevrelenirler. Pandemi sürecinde ölü sayısı hızla arttı.

Baltimore'da 2018'den bu yana en çok insanın ölümcül derecede aşırı dozda ilaç aldığı 50 adresten en az 31'i, yaşlıların yaşadığı topluluklar olarak tanıtılıyor. Bu binalarda 50'nin üzerinde 340'tan fazla kişi hayatını kaybetti.

Bu bilgi, daha önce yayınlanmamış otopsi kayıtlarından geliyor ve ancak The Banner'ın eyaletin en iyi tıp doktoruna karşı açtığı davayı kazanmasından sonra kamuoyuna açıklandı.

2018'den bu yana 50'nin üzerinde 15 kişinin aşırı dozdan öldüğü Rosemont Tower'ın kiracı yönetim kurulu başkanı Larnell Robinson, “Bazen morgda çalışıyormuşum gibi hissediyorum” dedi.

Hayatları onlarca yıldır şehrin uyuşturucu krizinden sorumlu olan güçler tarafından şekillendiriliyor.

Yarım yüzyıl önce, siyah ailelerin zenginlik kazanmak için çok az fırsata sahip olduğu bir sanayi şehrinde imalat işleri ortadan kaybolmaya başladı. 1980'de Baltimore'da 30 yaşın altındaki siyah erkeklerin neredeyse yarısı işsizdi; bu, Büyük Buhran sırasında siyahlar arasındaki işsizliğe benzer bir orandı.

Aynı zamanda, yüksek bağımlılık potansiyeline sahip yasa dışı uyuşturucuların akışı, kazançlı ancak yıkıcı bir kayıt dışı ekonomi yarattı. Bazı gençler uyuşturucu satmaya, sonra da kullanmaya başladı. Birçoğu tutuklandı ve hapsedildi ve hiçbir zaman ilerlemelerine olanak sağlayacak bir iş bulamadılar.

Belediye Başkanı Brandon Scott bir röportajda aşırı doz eşitsizliğinin nedenlerinin kendisi için açık olduğunu söyledi. Siyah erkekler “diğer insanların çalıştığı bazı yerlerde işlerden, iyi bir eğitimden ve eğitim alma fırsatından mahrum bırakıldığında, sonuç budur” dedi.

“Baltimore'da yaşayan bir Siyahi olarak bunu biliyorum çünkü bunu hayatımız boyunca gördük” diye ekledi.

Yaşlı siyah erkeklere yardım etmeye yönelik çok az hedefli çaba vardı.

Şehir, uyuşturucu eğitimi çabalarını gençlere odaklıyor ve yaşlıların barınma evlerinde aşırı dozlara karşı mücadele büyük ölçüde uzmanlığı az olan kişilere (burada kar amacı gütmeyen bir program koordinatörü, burada bir apartman yöneticisi) bırakılıyor.

Şehir sağlık yetkilileri, soruna çözüm bulmak için gerekli adımları attıklarını söyledi. Buna Narcan'ın genel adı olan nalokson'un nasıl kullanılacağı konusunda bir düzineden fazla üst düzey apartman sakinine eğitim verilmesi de dahildi. Bir röportajda Scott, şehrin çabalarının belirli bir demografiye odaklanmadığını, ancak bağımlılıktan en çok etkilenenler olduğu için çok sayıda yaşlı Siyah insana yardım ettiğini söyledi.

Şehir ayrıca, bir buçuk yıldır yaşlılar arasındaki aşırı dozlara ilişkin verileri ve yaşlı bakımevlerindeki ölümleri incelediğini söyledi. Eyalet Sağlık Bakanlığı, şehrin en çok etkilenen yaşlılar yaşam tesislerinden biri için rehabilitasyon uzmanlarının işe alınması için 30.000 dolarlık bir hibe verdiğini ve gelecekte ilgili ek çalışma ve programları destekleyeceğini söyledi.

Bazı binaların yöneticileri mali destek bulmak için kendi başlarına yardıma başvurdular ve yeni girişimlerle aşırı dozları durdurmaya çalışıyorlar. Örneğin bir oyun odasını bağımlılık uzmanlarının tam zamanlı çalıştığı bir ofise dönüştürdüler.

Bu, Baltimore'da benzeri görülmemiş boyutlarda bir aşırı doz krizinin arka planına karşı geliyor.

Geçen hafta The Times ve The Banner, Baltimore'un büyük bir Amerikan şehrinde şimdiye kadar görülen en kötü uyuşturucu krizinin merkez üssü haline geldiğini bildirdi. Şehrin 2018'den 2022'ye kadar olan ölüm oranı, diğer büyük şehirlerin neredeyse iki katıydı; bu, daha önce şehrin sağlık departmanını yöneten belediye başkanı ve yardımcısı da dahil olmak üzere birçok üst düzey politikacının bilmediği bir gerçekti.

Şehrin bir zamanlar agresif bir aşırı doz önleme stratejisi vardı, ancak yetkililer başka krizlerle meşgul olduğundan çabalarının çoğu durdu.