Yeni Şafak müellifi: İktisattaki canlılık alt gelir kümesindeki insanlara yansımıyor; servetine servet katanlara aşikâr bir devir için ‘ek vergi’ geti

BordoBereli

Genel Mod
Global Mod
Yeni Şafak muharriri Hasan Öztürk, pandemi periyodunda ihracatta rekor kırıldığını, kimi dalların büyüdükçe büyüdüğünü lakin “gelir adaletsiziği” yüzünden, büyüme ve iktisattaki bu canlılığın alt gelir kümesindeki insanlara yansımadığını belirterek “İhracatçılara, sermaye kümelerine, büyük sanayicilere ve bu vakitte servetine servet katanlara aşikâr bir periyot için ‘ek vergi’ getirilmesini öneriyorum. Bu verginin tamamının alt gelir kümesine aktarılmasını öneriyorum” diye yazdı.

Öztürk, 18 Mayıs 2021’de “Zenginden alın, yoksula verin” başlıklı yazısını hatırlatan Öztürk, bu yazısının üzerinden 4 buçuk ay geçtiğini pandemi kısıtlamalarının kalkmasının akabinde birtakım bölümlerin bir nebze nefes aldığını belirterek “Ama dar gelirlinin, gündelikçilerin, yoksul fukaranın ıstırapları azalmadı. Bugünlerde ‘fahiş fiyat artışı’ üzerinden dar gelirliler, ücretliler büyük eza çekiyor” dedi.

Pandemi devrinde ihracatta rekor kırıldığını, birtakım bölümlerin bırakın daralmayı, büyüdükçe büyüdüğünü tabir eden Öztürk, özetle yazısına şöyleki devam etti:

Bunların tamamı, ekonomik göstergeler açısından olağan üstü kıymetli, değerli gelişmeler.

Ne var ki ‘gelir adaletsiziği’ yüzünden, büyüme ve iktisattaki bu canlılık alt gelir kümesindeki insanlarımıza yansımıyor.

O yüzden bugün 4.5 ay evvel yaptığımız öneriyi bir adım daha ileri götürerek teklifte bulunmak istiyoruz.

Zenginden alın, yoksula verin..!

Nasıl, 1999 yılında yaşadığımız sarsıntı daha sonrası ekonomik kayıplarımızı azaltmak için, ‘Özel İrtibat Vergisi’ ismi altında bir vergi konmuşsa…

Ona misal ve katiyen ücretlilerin dışarıda tutulacağı mesela ihracatçılara, sermaye kümelerine, büyük sanayicilere ve bu vakitte servetine servet katanlara muhakkak bir periyot için ‘ek vergi’ getirilmesini öneriyorum. Bu verginin tamamının alt gelir kümesine aktarılmasını öneriyorum.

Güç mu? İmkânsız mı?

Gelir adaletsizliği yüzünden problem çekenlerimizin elinden tutmazsak, yarın bir gün toplumsal barışı bozulmuş bir Türkiye’de hiç kimse rahat edemez.”

Yazının tamamını okumak için