Yeşilay sağlıklı yaşama çağırıyor

JoKeR

Active member
Bağımlılıkla bir asrı aşkın müddettir çaba eden Yeşilay, bir epeyce şahsa umut oldu. Bağımlılıktan kurtulmanın birinci kuralının ‘oluşmadan önlemek’ olduğunu belirten Yeşilay Genel Lideri Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Eğer bağımlılık oluşmuşsa bireye gerekli dayanakları vererek bir daha yaşama kazandırmak ise sürecin en değerli ikinci aşaması” dedi. Öztürk, yürüttükleri çabayı 1-7 Mart Yeşilay Haftası kapsamında Yeni Şafak için anlattı:

Yeşilay Genel Lideri Prof. Dr. Mücahit Öztürk

Yeşilay, bundan 102 yıl evvel alkol bağımlılığıyla gayret etme ve sağlıklı kuşakların yetişmesine katkıda bulunma gayesiyle kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu. vakit içinde bağımlılıklar çeşitlendikçe, biz de gayret alanlarımızı genişlettik. Bugün tütün, alkol, husus üzere kimyasal bağımlılıkların yanı sıra kumar ve teknoloji üzere davranışsal bağımlılıklarla da gayretimizi sürdürüyoruz.

BAĞIMLILIK HASTALIKTIR

Bağımlılık bir hastalık ve hem bireyin tıpkı vakitte toplum sıhhatini tehdit ediyor. Sigara ve alkolün obezite ile bir arada bulaşıcı olmayan hastalıklara niye olan 3 temel risk faktörü içinde yer aldığını biliyoruz. Bu faktörler dünyadaki ölümlerin en önemli niçinleri içinde geliyor. Bağımlılığın oluşması bir tercih değil; aile, arkadaş, çevresel şartlar üzere bir epey tesirden besleniyor. ötürüsıyla çocuklarımız, sevdiklerimiz bu riskle karşı karşıya. Bu riski görmezden gelemeyiz, birlikte gayret edersek başarabiliriz.

İKİ BASAMAKLI ÇABA

Yeşilay olarak biz gayretimizi iki etapta sürdürüyoruz: Bağımlılıkları oluşmadan önlemek ve bağımlının oluştuğu durumlarda da bireye dayanak olarak onun bir daha yaşama kazandırılmasını sağlamak. Tedbire alanında yürüttüğümüz her çalışma bizim için epeyce değerli; zira bu çalışmalar yardımıyla bireylerin küçük yaşlardan itibaren sanatın, sporun, eğitimin ışığında güzel ve sağlıklı ömür alışkanlıkları kazanmasını sağlıyoruz. Lakin “Yeşilay var ise Hayat Var” bildirisiyle kutladığımız Yeşilay Haftası’nda ben bilhassa bağımlı vatandaşlarımıza seslenmek ve onları sağlıklı yaşama davet etmek istiyorum.

HER ŞARTTA YANINIZDAYIZ

Kâfi ki bağımlılıktan kurtularak, sağlıklı bir yaşama adım atmak isteyin. Uzmanlarımızla bir arada her zorluğu aşmanıza yardım ediyoruz. Çocuğu bağımlılıktan kurtulan bir anne bize “Oğluma ömrün renklerini tekrar kazandırdığınız için teşekkür ederim” yazan bir not göndermişti. Biz bu bir daha renklenme hikayelerine tanıklık ettikçe bu işi yaptığımız için şükrediyoruz. Bu uğraşa dayanak olan, gönülden Yeşilay’lı herkesle bir arada Yeşilay Haftası coşkusunu paylaşmaktan memnunluk duyuyoruz. Daima bir ağızdan “Yeşilay var ise Hayat Var” dediğimiz Yeşilay Haftası kutlu olsun!

BIRAKABİLİRSİNİZ!

Sıhhat Bakanlığı ile bir arada hazırladığımız “Bırakabilirsin” taşınabilir uygulaması, sigarayı bırakmak isteyenlere gereksinim duydukları takviyesi sağlayacak biçimde tasarlandı. Uygulamayı fiyatsız olarak indiren kullanıcılar nikotin bağımlılık düzeylerini ölçüyor, bırakma sürecini planlayabiliyor. Hatta sigara isteğiyle tesirli baş etme biçimlerini de öğreniyor.

ALKOLE HAYIR DE!

Yeşilay
olarak geçtiğimiz hafta alkol bağımlılığının zararlarına ve aile içi şiddete tesirleri üzerine ‘Alkole Hayır De’ kampanyasını hazırladık. Pandemi maalesef bireylerin gerilimle başa çıkmak için alkol kullanım riskini ve alkol kullanım bozukluğu kaynaklı aile içi şiddeti artırdı. Alkolün her yudumda aile içi şiddet riskini artırdığını hatırlatmak ve alkol sorunu yaşayanları Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ne (YEDAM) başvurmaya davet ediyorum.

115 YEDAM ÇİZGİSİ FİYATSIZ

Yeşilay bağımlılık sorunu yaşayan kişi ve ailelerine YEDAM’larda fiyatsız psikososyal dayanak sağlıyor. Dayanak almak isteyenler merkezlere gelerek yahut 115 YEDAM istişare çizgisi üzerinden Yeşilay uzmanlarına ulaşıyor.