Kemerköy Termik Santrali’ne ulaşan yangın yakındaki Yeniköy Termik Santrali’ne hakikat ilerliyor

BordoBereli

Genel Mod
Global Mod
Muğla’ya bağlı Milas ilçesinde süren yangın Kemerköy Termik Santrali’ne ulaştı.

Kemerköy Termik Santrali’nin alevler ortasında kaldığı görülürken santralin bulunduğu Ören mahallesinden vatandaşlar tahliye ediliyor.

Yangının sürdüğü Kemerköy Termik Santrali’ne karadan ve gece görüşlü helikopterle havadan müdahale ediliyor.

Öteki yandan DHA’nın haberine bakılırsa yangın bir daha birebir alanda yedi kilometre aralıkta bulunan Yeniköy Termik Santrali’ne yaklaştı.

DHA’ya bakılırsa bu alanda kızılçam ağaçları ağır bir biçimde bulunuyor.

Sirenler çaldı, bir TOMA yandı

Çarşamba akşamüzeri santrale yaklaşan alevler denetim altına alınmıştı, fakat akşam yangın kuvvetlendi.

Saat 21:00 civarında alevler süratle yayıldı, sirenlerin çalmasıyla bölgede önlem hedefli bulunan itfaiye araçları ve TOMA’lar alevlerden kaçtı.

Bölgeden uzaklaşamayan bir TOMA’nın yol kenarında yandığı görüldü.

Milas Belediye Lideri Muhammet Tokat, günlerdir yangının termik santrale yaklaştığı ihtarında bulunmuş, havadan müdahale talebini lisana getirmişti.

Tokat, Ören için tahliye sonucunın Muğla Valiliği tarafınca alındığını duyurdu.

Ören’in haricinde, Alatepe, Kultak, Pinar, Çamlıca, Bayır, Fesleğen, Demirciler, Bağdamları ve Karacaağaç mahalleleri için de tahliye sonucu alındı.

Tokat, tahliye edecek vatandaşların Kurtak, Alatepe, Pinar ve Dereköy yol istikametlerini kullanmalarını istedi.

Tokat, “Soğukkanlılıkla ve inançlı biçimde bu süreci tamamlayıp, vatandaşlarımızın inançla tahliyesini sağlayacağız” dedi.

Tahliye sonucuyla uzun araç kuyrukları

Ulusal Savunma Bakanlığı tahliye süreçleri için çıkarma gemisinin temin edildiğini duyurdu.

Ören’de yaşayan vatandaşlar deniz kenarında tahliye için gemilerin gelmesini bekledi.

Başka yandan araçlarıyla bölgeyi boşaltmaya çalışan vatandaşların kilometrelerce araç kuyruğu oluşturduğu görüldü.

Jandarma hem güvenliği birebir vakitte trafiği düzenlemek için yollarda.

DHA’ya konuşan ve ailesinin Ören’de olduğunu söyleyen Ramazan Kaan, “Evimizde oturuyorduk, hiç bir şey yoktu. Annem ve babam o bölgede ancak yanlarına gidemiyorum. Yardıma gitmek istiyorum bir şey yapamıyorum. Kenarda oturmaktan diğer dermanım yok. Telefonla ulaşamıyorum telefon hiç bir yerde çekmiyor” dedi.

Getty Images

Altun: “Can kaybı yaşanmaması için gerekli tüm adımlar atılmıştır”

Cumhurbaşkanlığı Bağlantı Lideri Fahrettin Altun ise yaptığı açıklamada, “Hadisenin bu noktaya gelebileceği öngörüldüğü için Kemerköy Santrali denetimli devre dışı bırakılmış, işçi tahliyesi acilen gerçekleştirilmiştir” dedi.

Altun ayrıyeten, “Tahliyenin akabinde itfaiye takımlarınca durum tespiti için santralde incelemeler yapılmış ve santraldeki ana ünitelerde önemli bir hasar meydana gelmediği anlaşılmıştır” tabirini kullandı.

Açıklamada, “Soğutma süreçleri, sabah saatlerinde havadan ve karadan devam edecektir. Yangın mahallinde rastgele bir can kaybı yaşanmaması için gerekli tüm adımlar atılmıştır” bilgisi de yer aldı.

“Yangın kömür taşıyan bantlar üzerinden ana kömür alanına ulaşabilir”

BBC Türkçe’ye konuşan Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) eski genel müdür yardımcısı Muzaffer Başaran, Kemerköy Termik Santrali’nin kömür alanının santrale 4-5 km uzakta olduğunu belirtti.

Fakat Başaran yangının santral içine kömür taşıyan bantlar üzerinden ana kömür alanına ulaşma riski bulunduğunu da ekledi.

Başaran rüzgarın tarafına bağlı olarak Yeniköy Termik Santrali’nin de yangından etkilenme riski altında olduğunu söylemiş oldu.

Kemerköy Termik Santrali çalışanları da yangının dağlardan geçen kömür bantlarına sıçradığını doğruladı.

Çalışanların verdiği bilgiye nazaran santraldeki 25 bin tonluk kömür, kömür alanına taşındı, itfaiye takımları kömür alanının etrafında kömürün yanmaması için hazır bekliyor.

“Aktif karbonlu maske kullanılmalı”

2014-2018 yılları içinde Etraf ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı olarak çalışmış olan Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Twitter’dan yaptığı açıklamada termik santralin yanmasının sıhhat problemlerine niye olabileceğini kaydetti.

Öztürk, “Termik santral yanarsa, tesiste bulunan kömürün gelişi hoş yanması kararı önemli oranda SO2, CO, PM2.5, PM10 üzere sıhhat için tehlikeli kirleticiler salımlanır” dedi.

Öztürk, bölgedeki vatandaşların, gazetecilerin, gönüllülerin ve bakılırsavlilerin faal karbonlu maske takması gerektiğini söylemiş oldu.