Üniversite kontenjanlarının yüzde 14’ü boş kaldı

BordoBereli

Genel Mod
Global Mod
Yükseköğretim Konseyi (YÖK) Lideri Prof. Dr. Erol Özvar, üniversite kontenjanlarının yüzde 14’ünün boş kaldığını söylemiş oldu.

Özvar, Ulusal Eğitim Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Kurulunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Üniversite sıralamaları konusunda çeşitli siyaset evraklarındaki amaçları lisana getiren Özvar, bu konuda üniversite

Farklı kurumların sıralamalarında farklı parametreler bulunduğuna değinen Özvar, maksatlarının nitelikli üretim ve yayın yoluyla sıralamalara girmek olduğunu belirtti. Milletlerarası saygınlığın da ehemmiyetine dikkati çeken Özvar, “YÖK olarak yeni periyotta sıralamalar kadar üniversitelerimizin saygınlığını birinci plana alacağız.” diye konuştu.

Yükseköğretim sisteminde uluslararasılaşmaya epey kıymet verdiklerini söz eden Özvar, “Öğrenci ve öğretim elemanı hareketliliğine bir üçüncü mevzuyu daha eklemek istiyoruz. Memleketler arası saygınlığı olan öğretim elemanlarının mümkün olduğu kadar Türk yükseköğretim kurumlarına davetleri ve istihdamları üzerine önemli bir çalışma başlattık. 240 bin ötüründa memleketler arası öğrencimiz var. Öğrenci sayısının artırılmasına yönelik gayeleri YÖK olarak benimsediğimizi bilmenizi istedim. Türk dünyasından gelen öğrenci sayısı, toplam içerisinde beşte biri kadardır.” dedi.

Vakıf üniversitelerinin tahsil fiyatlarının yüzde 1’inden çoksını reklam için harcayamayacaklarına işaret eden Özvar, bu hususun AR-GE harcamaları ile kontağı konusundaki mevzuatı anlattı.

Erol Özvar, vakıf üniversitelerini de araştırma üniversitesi konsepti içerisinde yeni devirde değerlendireceklerini belirtti.

Üniversitelerde toplam ve boş kontenjanlar üzerine de değerlendirmelerde bulunan Özvar, “Dün prestijiyle kayıtlar tamamlandı. Bu sene prestijiyle toplam kontenjan 1 milyon ötüründa. İki ek yerleştirme ilan ettik. Ek yerleştirmelerden daha sonra kalan boş kontenjan toplam kontenjanın yüzde 14’ü kadardır.” bilgisini verdi. (AA)